Tarihi Şahsiyetler

Philip Showalter Hench Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

HENCH, Philip Showalter (1896-1965)

ABD’li hekim. Kortizon hormonunun klinik uygulamalarına ilişkin çalışmalarıyla 1950’de Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü almıştır.

28    Şubat 1896’da Pittsburgh’da doğdu, 30 Mart 1965’te Jamaika’nın Ocho Rios kentinde öldü. 1920’de Pittsburgh Üniversitesi’nde tıp öğrenimini tamamladı ve üç yıl sonra Mayo Kliniği’nde asistan olarak görev aldı. 1926’da aynı kliniğin Romatizmal Hastalıklar Bölümü başkanlığına getirildi. 1947’de Mayo Vakfı’rida ve Minnesota Üniversitesi’nde profesör olan Hench, eklemlerde hareket güçlüğü ve biçim bozukluğuyla sonuçlanan, romatizmaya benzediği için “romatoit artrit” adı verilen bir hastalığın tedavisinde böbreküstü bezinin kabuk bölgesinden salgılanan hormonların başarıyla kullanılmasını sağlayan çalışmaları nedeniyle 1950 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü E.C.Kendall ve T.Reichstein ile bölüşmüştür.

Hench, romatoit artritli hastalarda gebelik ya da sarılık sırasında belirtilerin azaldığını gözlemleyerek, her iki durumda da kanda var olduğunu düşündüğü ve tedavide kullanmayı umduğu öğeleri araştırmaya girişmişti. Çalışma arkadaşı Kendall’ın, böbreküstü bezlerinin kabuk bölgesince salgılanan hormonlar üzerindeki araştırmalarıyla ilgilenerek, söz konusu hastalığın tedavisinde bu hormonların etkisini araştırmaya yöneldi. O sıralar sentez yoluyla da üretimine başlanan, kortizon adındaki bu böbreküstü bezi hormonunu hastalara uygulamaya başlayan iki araştırmacı 1949’da olumlu sonuçlar aldılar ve böylece romatoit artrit tedavisinde gerek kortizonun, gerek kortizon salgısını uyaran hipofiz hormonu ACTH’ nin başarıyla kullanılabileceğini kanıtladılar.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi