Edebi Şahsiyetler

Philip Massinger Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MASSINGER, Philip (1583-1640)

İngiliz tiyatro yazarı. Düşünsel içerikli, yetkin bir olay örgüsüyle kurulu oyunlar yazmıştır.

Kasım 1583’te Salisbury’de doğdu, Mart 1640’ta Londra’da öldü. Babası soylu bir ailenin hizmetinde çalışıyordu. Massinger 1602’de Oxford Üniversitesi’ ne gönderildi. Öğrenimini tamamlayamadan Londra’ ya gitti. 1610’larda başladığı oyun yazarlığını, başta John Fletcher olmak üzere birçok yazarla ortak ürünler vererek sürdürdü. The False One (“Yanlış Kişi”) adlı tragedya Fletcher’la birlikte yazdığı en önemli yapıtlarındandı. 1620’lerde tek başına yazmaya başladı ve ölümüne değin ünlü bir tiyatro topluluğu olan King’s Men’in sürekli oyun yazarı oldu. Güldürü, trajik-güldürü ve tragedyalardan oluşan elliyi aşkın oyun yazdı ya da yazılışlarına katkıda bulundu. Ancak bunların tümü zamanımıza değin ulaşamamıştır. Temelde güldürü olmakla birlikte konusu eğlendirici olmayan ve yergi yanı ağır basan yapıtı A New W ay to Pay Old Dehts (“Eski Borçları Ödemenin Yeni Yolu”) günümüzde de İngiltere ve Amerika sahnelerinde oynanmaktadır. Zalim bir Roma imparatorunun trajik sonunu anlattığı tarihsel tragedyası The Roman Actor (“Romalı Oyuncu”) ile, erdem, onur ve aşk üçgeni içindeki bir genç kızın öyküsü olan The Maid of Honour (“Onurlu Genç Kız”) en yetkin yapıtları arasındadır.

Massinger o dönemin edebiyatındaki belirgin durgunluğun tümüyle dışında tutulamaz. Bununla birlikte zaman zaman yerleşmiş kalıpların dışına çıkması, çağının toplumsal ve siyasal sorunlarını yansıtması, oyunlarına özgün ve düşünsel bir nitelik kazandırır. Retorik ve didaktik özellikler içeren bu oyunlar, duygusal derinlikten yoksun olmalarına karşın sağlam bir yapıya sahiptir.

•    YAPITLAR (başlıca): The Duke of Milan, 1621-1622, (“Milano Dükü”); The False One (J.Fletcher ile), 1620, (“Yanlış Kişi”); Virgin Martyr (T.Dekker ile), 1622; The Maid of Honour, 1622, (“Onurlu Genç Kız”); The Spanish Curate (J.Fletcher ile), 1622; The Bondman, 1623, (“Köle”); A Nem Way to Pay Old Debts, 1625, (“Eski Borçları Ödemenin Yeni Yolu”); The Roman Actor, 1626, (“Romalı Oyuncu”); The Bashful Lover, 1636, (“Utangaç Âşık”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi