Edebi Şahsiyetler

Philip Larkin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LARKIN, Philip (1922 – 2 Aralık 1985)

İngiliz, şair ve romancı. 1950’lerin önde gelen şairlerindendir.

9 Ağustos 1922’de İngiltere’de Coventry’de doğdu. King Henry Okulu’nu bitirdikten sonra burs alarak Oxford Üniversitesi St. John’s College’a girdi. 1945’te ilk şiir kitabı The North Ship (“Kuzey Gemisi”), bir yıl sonra da Jill adlı romanı yayımlandı. İlk yapıtları pek ilgi görmediyse de Kingley Amis ve John Wain gibi yazarların beğenisini kazandı. Leices-ter ve Belfast üniversitelerinde kütüphaneci olarak çalıştıktan sonra 1955’te Hull Üniversitesi’nde kütüphane müdürü oldu. Bu tarihte yayımlanan The Less Deceived (“Az Aldatılmış”) adlı şiir kitabıyla ün kazandı. 1961’de Daily Telegraph gazetesine caz eleştirileri yazmaya başladı. 1970-1971 yıllarında Ali Souls College’da konuk öğretim üyeliği yaptı. Aralarında Shakespeare Ödülü, Loines Şiir Ödülü ve Coventry Şiir Ödülü de olmak üzere birçok ödül kazandı.

İngiltere’de 1950 ve 1960’ların yeni şiir anlayışı, romantik olmayan yeni bir duyarlığa dayanıyordu. Larkin de, Dylan Thomas ve izleyicilerinin romantikliğine, Auden, Spender ve Day Lewis gibi şairlerin siyasal coşkularına karşı, sıradan insanların yaşantılarını ayrıntılarda işleyen, ölçülü bir şiir oluşturmuştur. Gösterişsiz ve dolaysız bir üslupla yazdığı şiirlerinde, yaşamı olduğu gibi gören, yenilgileri kabullenen, ancak aynı zamanda güzellik ve bağlılık gibi değerleri öven bir tutumu vardır. Ingiliz yazarları içinde en çok Thomas Hardy ve Edward Thoıtıas’dan etkilenmiştir. Larkin şiirin yanı sıra iki tane de roman yazmış ancak daha sonra bu uğraşını sürdürmemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca) Şiir: The North Ship, 1945, (“Kuzey Gemisi”); The Less Deceived, 1955, (“Az Aldatılmış”); The Whitsun Weddings, 1964, (“Whitsun Düğünleri”); High Windows, 1974, (“Yüksek Pencereler”). Roman: Jill, 1946; A Girl in Winter, 1947, (“Kışta Bir Kız”). Deneme: Ali That Jazz, 1970; Required Writing, 1983.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler