Tarihi Şahsiyetler

Peter Mogila Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MOGILA, Pyotr (1596-1646)

Rus din adamı ve tanrıbilimci. Dinsel eğitimde reformlar yapmış ve Rus kilisesinin konumunu güçlendirmiştir.

Pyotr Simyonoviç Mogila, 21 Aralık 1596’da Moldavya’da doğdu, 22 Aralık 1646’da Kiev’de öldü. Soylu bir ailenin oğluydu. Siyasal karışıklıklar nedeniyle ailesiyle birlikte Polonya’ya göç etti. Polonya, Hollanda ve Paris’te öğrenim gördü ve bir süre Polonya ordusunda subaylık yaptı. 1625’te rahip olarak Kiev’deki Peçyorskaya Lavra Manastırı’na girdi. 1627’de başrahip olduktan sonra Manastır’da İslav, Yunan ve Latin dillerinde eğitim veren ve daha sonraki yıllarda Kiev Tanrıbilim Akademisi’ne dönüşecek olan bir okul kurdu. 1632’de kral IV.Vladislav’m taç giyme törenine Kiev temsilcisi olarak katıldı. Ertesi yıl Kiev metropolitliğine atandı.

Metropolitliği sırasında kiliselerin birçoğunun denetimini ele geçirerek Katolikler’in etkinliğinin kırılmasını sağladı. Tanrıbilim alanında inceleme-araştırma çalışmaları yaptı ve tanrıbilim tarihinde uzmanlaştı. Latin üniversitelerini örnek alarak Peçyorskaya Lavra’da kurduğu akademiyi etkin bir eğitimi kurumu haline getirmeye çalıştı. Üniversite statüsüne getirdiği akademide Latin üniversitelerinde-kine benzer bir ders programını uygulamaya koyarak Latince öğrenimine ağırlık verdi. Katolik kilisesindeki papa otoritesine karşı çıkarak geleneksel patrik merkezlerine dayalı merkezileşmemiş bir kilise yapısını savundu.

Katoliklik’i temsil eden Cizvitler ile Protestan Reformcular’ın birbirleriyle mücadele ettikleri dönemde, Ordodoks tanrıbilimine bir düzen getirmek amacıyla, eski Yunan Kilise Babaları geleneğinden hareket ederek yazdığı The Orthodox Confession of Faith (“Ortodoks İman İkrarı”) adlı kitabı, 1640’ta Kiev Kilise Meclisi’nin onayını aldı ve büyük başarı kazandı. Bu çalışmanın 1667’de yapılan Yunanca uyarlaması, 1672’de Kudüs Kilise Meclisi tarafından Ortodoks kuramı olarak benimsendi.

•    YAPITLAR (başlıca): The Orthodox Confession of Faith, 1640, (“Ortodoks İman İkrarı”); Short Scientific Essays about Points of the Faith, 1646, (“İman Üzerine Kısa Bilimsel Denemeler”);Evlogion,Mb.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler