Edebi Şahsiyetler

Peter Brook Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

BROOK, Peter (1925)

İngiliz tiyatro ve sinema yönetmeni. Gerek klasik, gerek modern oyunlara getirdiği yenilikçi yorumlarla tanınır.

Londra’da doğdu. Oxford Üniversitesi’nde okudu. Daha üniversite yıllarında tartışmalı bir Salome yorumuyla ilgi uy andırdı, Sentimental Journey (“Duygusal Yolculuk”) adlı bir film çekti. 1943’te Londra’ da ilk oyunu Doctor Faustus’u yönetti. Birmingham Repertory Theatre’da Shaw’un Man And Superman’ı-ni (İnsan, Üstün-İnsan) Stratford’da Karamozov Kardeşler ve Saygılı Yosma gibi oyunları başarıyla yönetti. Daha sonra arka arkaya yeni yorumlarla sahnelediği Measure for Measure (Kısasa Kısas), Titus Androni-cus gibi az çok unutulmuş Shakespeare oyunlarıyla eleştirmenlerin dikkatini çekti. 1962’de Royal Shakespeare Company’nin yönetmenliğine getirildi. 1970’te Paris’te Deneysel Tiyatro Araştırma Merkezi’ni kurdu. Tiyatro oyuncusu Natasha Parry ile evlidir.

Brook oyunların yanı sıra, Covent Garden Ope-rası’nda Boris Godunov, La Boheme, Salome gibi operaları da sahnelemiştir. Ayrıca deneysel olarak nitelenebilecek sinema çalışmalarıyla da tanınır. Bunlar arasında, sahneye de başarıyla uyarladığı Peter Weiss’ın Marat/Sade’ı vardır. Özellikle Kral Lear filmi dünya sinemasının en başarılı Shakespeare uyarlamaları arasındadır.

Ünlü eleştirmen Kenneth Tynan, onun, sahnelediği oyunlara büyük bir sezgi gücü ve kendine güvenle yaklaştığını, yöneticilik kadar, çeşitli ayrıntılarda da eşi görülmemiş bir yaratıcılığı olduğunu söyler. Film yönetmeni olarak başarısı zaman zaman tartışma konusu olmakla birlikte Brook tiyatro alanında devrim yapmış bir sanatçıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): Sinema: Sentimental Journey, 1943, (“Duygusal Yolculuk”); The Beggar’s Opera, 1953, (“Dilenciler Operası”); Moderato Contabile, 1963; Lord of the Flies, 1963, (Sineklerin Tanrısı); Marat/Sade, 1967; Teli Me Lies, 1968, (Bana Yalanlar Söyle); Kral Lear, 1971; Meetings with Remarkable Men, 1979, (“Olağanüstü Adamlarla Karşılaşmalar”). Tiyatro: Doctor Faustus, 1943; Man and Superman, 1945, (İnsan, Üstün-İnsan); Karamazov Kardeşler, 1946; Saygılı Yosma, 1946; Measure for Measure, 1951, (Kısasa Kısas); Titus Andronicus, 1955; Kral Lear, 1962; Marat/Sade, 1964.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler