Tarihi Şahsiyetler

Percy Williams Bridgman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRIDGMAN, Percy Williams (1882-1961)

ABD’li fizikçi. Yüksek basınçların elde edilmesi, yüksek basıncın maddeler üzerindeki etkisi konularında önemli buluşlar yapmış, ayrıca bilim felsefesine katkıda bulunmuştur.

Percy Williams Bridgman 21 Nisan 1882’de Massachusetts Eyaleti’nin Cambridge kentinde doğdu. 1900’de girdiği Harvard Üniversitesi’nden, 1904’te lisans, 1908’de de fizik doktoru derecesini aldı. Doktora çalışmalarını yüksek basınçların duyarlı bir şekilde ölçülmesi için bir alet tasarımı konusunda” yürüttü. Öğretim görevlisi olarak kaldığı Harvard’da 1919’da profesörlüğe yükseltildi. 1926’da Hollis, 1950’de Higgins adına kurulmuş olan kürsülere atandı. II.Dünya Savaşı sırasında önce Watertown’da çeliğin yüksek basınç altında akışkanlığı üzerinde çalıştı, daha sonra Manhattan projesine katılarak, uranyum ve plütonyumun sıkıştırılabilirle katsayılarını ölçtü. 1954’te emekli olmakla birlikte Emeritus Profesör olarak üniversitedeki görevini sürdürdü. Üniversitedeki idari görevlerden daima kaçınmakla birlikte Amerika Bilim ve Sanat Akademisi’nin faal bir üyesi olarak akademinin yayımladığı Daedalus dergisinin yazı kurulunda görev aldı. Çeşitli üniversitelerin fahri doktora unvanı verdikleri Bridgman, Amerikan Ulusal Bilim Akademisi, Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi, İngiliz, Meksika, Hindistan bilim akademilerinin üyeliğine seçildi. Bilimsel çalışmalarından dolayı çeşitli madalyaların yanı sıra, 1946’da çok yüksek basınçlar yaratmak amacıyla geliştirdiği yöntemlerle yüksek basınç fiziğinde yapmış olduğu keşifler nedeniyle Nobel Fizik Ödülü’nü aldı. Bridgman yakalandığı kanserden kurtulamayacağını anlayınca, 20 Ağustos 1961’de New Hampshire Eyaleti’nin Randolph kentinde yaşamına son verdi.

Bridgman’ın yaklaşık elli yıllık bir süre içinde fiziğe en önemli katkısı yüksek basınçların yaratılmasına ve duyarlı bir biçimde ölçülmesine olanak sağlayan dayanıklı aletler geliştirmesi ve bu aletlerden yararlanarak yüksek basınç altında fiziksel olayları incelemesidir. Araştırmalarına başladığında, 1905’e değin ölçülebilen en yüksek basınç Amagat’nın (1841-1915) gerçekleştirmiş olduğu 3.000 atmosferlik basınçtı; bu dönemde yaygın bir kanı daha yüksek basınçların deneysel yöntemlerle elde edilemeyeceği merkezindeydi. Dolayısıyla Bridgman bir hayli denemeden sonra 425.000 atmosferlik basınca kadar ulaştığı zaman, yaptığı deneyler yüksek basınç fiziği açısından ilk kez karşılaşılan olguların keşfedilmesine yol açtı.