Nedir ?

Pectus Excavatum/Çökük Göğüs Nedir, Tedavisi, Hakkında Bilgi

Tıbbi (latince) terminoloji adıyla Çökük göğüs şeklinde göğüs kafesi şekil bozukluğunu ifade etmektedir.

Pectus excavatum, günümüzde torakoskopi (göğüs kafesinin içini gösteren küçük kamera) yardımı ile göğüs kafesi içine dışarıdan görülemeyecek biçimde geçici bir süre ile çelik destek çubuğu yerleştirilerek ameliyat edilebilmektedir. Çelik destek çubuğu sağ koltuk altında bir adet 2 cm’lik, sol koltuk altında yine bir adet 2 cm’lik ameliyat kesisi yapılarak yani toplam 2 adet 2 cm’lik kesiden yerleştirilmektedir. Ameliyat olan kişi kollarını vücudunun yanlarında tuttuğunda kollar bu yara izlerini kapatmakta, yara izleri hastaya tam karşıdan bakıldığında görülmemektedir. Göğüs ön duvarında, meme başlarının altında asla ameliyat yarası yaratılmamaktadır. Çelik destek çubuğu 2-3 yıl sonra çıkartılmakta, yeni şakline alışan göğüs kafesi bu şeklini korumaktadır. Bu ameliyat yöntemi ve bu amaçla kullanılan çelik destek çubuğu Amerikalı Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Donald Nuss tarafından 1987’de icat edilmiştir. Dünyada ve Türkiye’de günümüze dek toplam dokuz binden fazla hastanın göğüs kafesindeki bu şekil bozukluğu Nuss Ameliyatı tabir edilen bu tedavi yöntemi ile düzeltilmiştir.

Türkiyede ilk Nuss Ameliyatı 2002’de Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalında (İzmir) TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Feza Akgür tarafından yapılmıştır. Bu ameliyatta Dr. Feza Akgür tarafından tasarlanan ve “Dokuz Eylül Kunduracı Göğsü Destek Çubuğu” olarak adlandırılan çelik destek çubuğu kullanılmıştır. Bu destek çubuğu 2009’a dek Türkiyede en yaygın olarak kullanılan destek çubuğu özelliğini korumuştur. 2009’da çubuğu üreten Türk üreticinin faaliyetine ara vermesi ile bu çubuk temin edilemez hale gelmiştir. Halihazırda bu çubuğun Türkiye dışında üretilenleri kullanılmaktadır.

Ülkemizde Nuss Ameliyatı yapılan Çocuk Cerrahisi Merkezleri sayısını arttırmak, bu kolay tedaviye hastaların yörelerinde erişimini sağlamak amacı ile Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Cerrahisi Uzmanları tarafından “Türkiye Nuss Ameliyatı Eğitim Grubu” kurulmuştur. Bir Çocuk Cerrahisi Merkezinde ilk kez yapılacak Nuss Ameliyatları bu grubun eğitici Çocuk Cerrahlarının katılımı ile gerçekleştirilmektedir.