Edebi Şahsiyetler

Pearl S. Buck Kimdir, Hayatı, Kitapları, Felsefesi, Hakkında Bilgi

BUCK, Pearl S. (1892-1973)

ABD’li kadın romancı. Kitapları hemen hemen bütün dillere çevrilmiş, 20.yy’ın en çok okunan yazarlarından biri olmuştur.

Pearl Sydenstricker Buck, 26 Haziran 1892’de, Batı Virginia’nın Hillsboro kentinde doğdu. Annesi ve babası misyonerdi. Küçük yaşta onlarla birlikte Çin’e gitti. Çocukluğu Yangste Irmağı kıyısındaki Çinkiang kentinde geçti. Hayat koşullarının ağırlığına dayanamayan erkek kardeşlerinden biri öldü, öteki Amerika’ya döndü. Pearl ise Şangaylı bir mürebbiye tarafından eğitilerek küçük yaşta Çin’i, Çin insanını ve Çin törelerini yakından tanıdı. Orta ve yüksek öğrenimini yapması için önce Avrupa’ya, sonra da Amerika’ya gönderildi. 1916’da, genç bir Amerikalı misyoner olan Dr.John Lossing Buck’la evlendi. Kocasıyla birlikte yeniden Çin’e döndü. Uzun süre Kuzey Çin’de dolaştıktan sonra Nanking’e yerleşip, Nanking Üniversitesi’nde Ingiliz Edebiyatı dersleri verdi.

Pearl S.Buck roman yazmaya bu tarihten sonra başladı. 1931’He The Good Earth (Sarı Esirler) ona ilk ve en büyük ününü sağladı. Pulitzer Ödülü’nü kazanan roman birçok dünya dillerine çevrildi, sinemaya aktarıldı. 1932’de, bu romanın devamı olan Sons’ı (“Oğullar”), ardından da A House Divided’ı (Yıkılan Yuva) yazdı: Bu üç romanda Çin’de geçirdiği yılların izlenimlerini aktarıyor, Batı dünyasının okuyucularına Çin’i, Uzak Doğu’nun kendine özgü havasını romanlaştırarak tanıtıyordu. 1934’te misyoner kocasından ayrılıp Amerika’ya döndü, Richard J.Walsh ile evlendi. Aynı yıl geniş yankılar.uyandıran The Mother (Ana) yayımlandı. Bunu 1936’da The Exile (Gurbetteki Kadın), 1937’de China Sky (Çin Ufukları), bir sonraki yıl da Amerika’da geçen ender romanlarından biri olan This Proud Heart (Bu Mağrur Kalp) izledi. 1938’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı. 6 Mart 1973’te, Danby’de öldü.

Pearl S.Buck’ın romanları, günümüzde edebi niteliklerinden çok, hümanist-misyoner Batı’nın Uzak Doğu’ya bakışını özetleyen birer kültür belgesi olarak dikkati çekmektedir. Yazarın Çin’e bakışı, kendi kişisel izlenim ve deneyimlerinin canlı bir üslupla romanlaştırılmasına dayalıdır. Onu en çok satan kadın yazarların belli başlılarından biri haline getiren de bu izlenimleri popüler Batı edebiyatının isterleri ile ustalıkla bağdaştırılabilmesidir.

• YAPITLAR (başlıca): East Wind-West Wind, 1923, (Doğu Rüzgârı-Batı Rüzgârı); The Good Earth, 1931, (Sarı Esirler-Dost Toprak); Sons, 1932, (“Oğullar”); A House Divided, 1934, (Yıkılan Yuva); The Mother, 1934, (Ana); The Exile, 1936, (Gurbetteki Kadın); The Fighting Angel, 1936, (Hak Yolcusu); Tbis Prottd Heart, 1938, (Bu Mağrur Kalp); The Patriot, 1939, (Vatan Sevgisi); Today and Forever, 1941, (Şimdi ve Daima); Dragon Seed, 1942, (Canavar Tohumu).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi