Tarihi Şahsiyetler

Paul Vinogradoff Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VINOGRADOV, Pavel Gavriloviç (1854-1925)

Rus asıllı İngiliz tarihçi, hukukçu ve eğitimci. Orta Çağ Avrupa’sına ilişkin çalışmalarıyla tanınır.

30 Kasım 1854’te Moskova yakınlarında Kostroma’da doğdu, 19 Aralık 1925’te Paris’te öldü. Moskova Üniversitesi’ni bitirdikten sonra öğrenimini Berlin’ de sürdürdü. 1883’te doktora çalışması için gerekli bilgileri toplamak amacıyla Ingiltere ve İtalya’da araştırmalar yaptı. Ertesi yıl Rusya’ya dönen Vinog-radov Moskova Üniversitesi’nde tarih profesörü oldu. Eğitim reformunda ve zemstvo’larm (yerel yönetim kurulu) kuruluş hareketinde etkin rol aldı. Hükümetin üniversite özerkliğini kısıtlayıcı uygulamaları üzerine 1901’de görevinden ayrılarak Ingiltere’ye göç etti. 1903’te Oxford Üniversitesi’nde hukuk profesörü oldu. 1908’de Rusya’ya dönerek yeniden Moskova Üniversitesi’nde dersler vermeye başladı. Stolypin’in tarım reformuna kırsal kesimde sınıf çatışmalarını keskinletirdiği gerekçesiyle karşı çıktı. 1911’de bazı profesörlerin görevden alınmasını protesto etmek amacıyla görevinden ayrılarak Ingiltere’ye döndü. Ekim Devrimi’nden sonra İngiliz uyruğuna geçti ve şövalyelik unvanı aldı.

Çalışmalarını daha çok feodalizmin kökenleri üzerinde yoğunlaştıran Vinogradov 1892’de yayımladığı Villeinage in England (“İngiltere’de Derebeylik”) adlı kitabında Anglo-Norman malikâne sisteminin özgür köylü topluluklarında doğduğunu ve özgür ilişkilerin yerini zamanla sertliğe dayalı bir topluma bıraktığını vurguladı. Daha sonraki yıllarda yayımladığı The Growth of the Manor (“Malikânelerin Gelişmesi”) ve English Society in the Eleventh Century (“Onbirinci Yüzyılda İngiliz Toplumu”) adlı kitaplarında antik hukuksal kaynaklara dek inerek incelediği dönemdeki malikânelerde toplumsal bir uyumun varlığını kanıtlamaya çalıştı.

12 dil bilen ve sayısız öğrenci yetiştiren Vinogradov, Kıta Avrupası ve İngiliz bilim adamları arasında bir köprü görevini görmüş ve arşivlerden çıkardığı önemli belgelerle Orta Çağ tarih araştırmalarına ışık tutmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Villeinage in England, 1892, (“İngiltere’de Derebeylik”); The Groıvth of the Manor, 1905, (“Malikânelerin Gelişmesi”); English Society in the Eleventh Century, 1908, (“Onbirinci Yüzyılda Ingiliz Toplumu”); Outlines of Historical Jurisprudence, 1920-1922, (“Tarih İçinde Hukuk Biliminin Ana Çizgileri”); Collected Papers, (ö.s.), 2 cilt, 1928, (“Toplu Yazılar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler