Edebi Şahsiyetler

Paul Green Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GREEN, Paul (1894 – 4 Mayıs 1981)

ABD’li oyun yazarı. Genellikle zenci sorunlarını ele alan toplumcu oyunlar yazmıştır.

17    Mart 1894’te Lillington yakınlarında doğdu. Yirmi yaşındayken şair olmaya karar vererek Kuzey Carolina Üniversitesi’ne girdi. Burada felsefe okudu ve üniversitenin tiyatro çalışmalarına katıldı. Bu üniversitede oluşturulan Carolina Playmakers adlı grup içinde oyun yazım ve yapım teknikleri konusunda eğitim gördü. 1925’te kısa oyunu The No ’Count Boy (“Önemsiz Çocuk”) ile Belasko Küçük Tiyatro Yarışması Ödülü’nü, ertesi yıl Provincetown Oyuncuları tarafından oynanan oyunu In Abraham’s Bosom ile de (“Abraham’ın Kucağında”) Pulitzer Ödülü’nü kazandı. En ünlü yapıtlarından The House of Connelly (“Connelly’nin Evi”) 1931 ’de, Group Theatre adlı topluluğun ilk büyük gösterisi olarak oynandı. 1936’da, müziğini Kurt Weill’ın yaptığı savaş karşıtı oyunu Johanny Johanson yine aynı toplulukça sahnelendi. Bundan sonra yazdığı oyunların sayısı altmışı geçti. Çeşitli zamanlarda Kuzey Carolina Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. 1968’de Carolina Playmakers grubunun 50. kuruluş yıldönümü için yazdığı Sing Ali a Green Willow (“Bir Ağızdan Yeşil Söğüt Şarkısı”) Carolina Üniversitesi’nde sahnelendi.

Green’in oyunları yerel tiyatro diye adlandırılan ve çoğunlukla, episodlar, ara oyunlar, şarkılarla kurulmuş, şiirsel ve idealist içerikli tiyatro anlayışına uymakla birlikte, bunun sınırlarım da zorlar. Örneğin hemen her oyununda ABD’nin güney eyaletlerinin sorunlarına eğilmeye çaba göstermiştir. Amerikan İç Savaşı’ndan beri süregelen zencilerin ezilmesi sorununu toplumsal ve evrensel bir boyutta incelemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): The No ’Count Boy, 1923, (“Önemsiz Çocuk”); İn Abraham’s Bosom, 1924, (“Abraham’ın Kucağında”); The House of Connelly, 1928, (“Connelly’nin Evi”); Potter’s Field, 1930, (“Potter’ın Tarlası”); The Critical Year, 1939, (“Kritik Yıl”); The Seventeenth Star, 1953, (“On Yedinci Yıldız”); Cross and Sword, 1965, (“Haç ve Kılıç”); Sing Ali a Green Willow, 1968, (“Bir Ağızdan Yeşil Söğüt Şarkısı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler