Edebi Şahsiyetler

Paul Frederic Girard Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GIRARD, Paul Frederic (1852-1926)

Fransız, hukukçu. Roma hukukuna ilişkin çalışmalar yapmıştır.

26 Ekim 1852’de Cötes-du-Nord bölgesinde Guingamp’ta doğdu, 1926’da öldü. 1880-1888 arasında Montpellier Hukuk Fakültesi’nde 1891’den sonra da Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Roma hukuku dersleri verdi. Grande Encyclopedie’mn Roma hukuku bölümünün yazımına katıldı.

Girard yaptığı çalışmalarla Fransa’da Roma hukuku konusunda yeni bir ilginin doğmasını sağlamıştır. 1887’den başlayarak Alman tarihçisi Mommsen’in Roma kamu hukukuna ilişkin ünlü kitabı Römisches Staatsrecht’ı Fransızca’ya çevirmiştir. Girard Roma hukukunu araştırırken dava usullerinin incelenmesine özel bir önem vermiştir. L’organisation judiciaire des romains (“Romalıların Hukuksal Örgütü”) adlı projesinin yayımlanabilen I.cildinde Roma’daki hukuksal örgütlenmenin ilk altı yüz yılının evrimi anlatılmaktadır. Girard yazdığı kitaplarda hakimlerin verdikleri kararlar sonucunda kendiliğinden oluşan, daha sonra Roma hukukçusu Salvius Julianus tarafından sistemleştirilen Roma hukukunu incelemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Textes de droit romain, 1890, (“Roma Hukuku Metinleri”); Manuel elementaire de droit romain, 1896, (“Roma Hukuku El Kitabı”); L’organisation judiciaire des romains, 1901, l.cilt, (“Romalıların Hukuksal Örgütü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler