Tarihi Şahsiyetler

Paul Flory Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Flory’nin Carothers ile birlikte çalıştığı yıllar, polimer kimyasının en hızlı gelişme dönemlerinden birine rastlamıştı. Staudinger’in öncülüğünü yaptığı kuramsal çalışmalar, Ziegler ve Carothers gibi deneye ağırlık veren kimyacıların da senteze yönelik araştırmalarıyla önemi giderek artan polimerlerin fiziksel kimya açısından daha iyi anlaşılmasında etkin bir rolü o günlerden üstlenen Flory, yaklaşık yarım yüzyıllık bir araştırma kariyeri sonucu, polimer kimyasının en temel konularında değerli çalışmalar yaptı.

Flory’nin araştırmalarına başladığı yıllarda, değişik sayı ve yapıdaki birimlerin bir araya gelmesinden oluşan polimerlerin fizikokimyasal davranışları iyi bilinmiyor, bilinen moleküllerden bir hayli büyük olan polimerlerin oluşumunda ve fizikokimyasal davranışlarında kendilerine özgü kuralların geçerli olabileceği düşünülüyordu. Flory’nin bu alandaki en önemli katkılarından biri, polimerlerin de diğer moleküllere uygulanan fizikokimyasal bilgilerin ışığında değerlendirilebileceğini açığa çıkartmasıdır. Flory, oldukça karmaşık ve uzun zincirlerden oluşan polimerlerin fizikokimyasal açıdan incelenebilmesini kolaylaştırmak amacıyla, şans oyunlarından nükleer tepkimelere dek zincirleme olayların geçerli olduğu çeşitli alanlarda kullanılabilen istatistiksel yöntemlerden yararlandı. Kendi katkılarıyla da geliştirdiği bu yaklaşımın yanı sıra çeşitli analiz yöntemlerinin de aracılığıyla doğrusal (lineer) zincirlerin arasındaki etkileşimler, zincir uzunluğunu belirleyen koşullar gibi konuları inceledi. Polimerin oluşumunda, ısı ve tepkime ortamının etkileri, polimerlerde kristalleşme süreci, esneklik ve ağdalılık gibi konularda yaygın olarak kullanılan yöntem ve kuramlar geliştirdi.

• YAPITLAR (başlıca): Principles of Polymer Chemistry, 1956, (“Polimer Kimyasının İlkeleri”); Statistical Mecha-nics of Chain Molecules, 1969, (“Zincir Moleküllerinin İstatistiksel Mekaniği”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler