Filozof Biyografileri

Paul Feuerbach Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Feuerbach, Alman ceza hukukunun önde gelen isimlerindendir. Bilimsel çalışmalarında, doğal hukuk kuramının ve yaşadığı dönemin diğer düşünsel akımlarının etkisi görülür. Immanuel Kant’ın eleştirel düşünme yöntemini benimsemiş, onun yasallık ve erdem (ahlaklılık) arasındaki keskin ayırımını 1796’da yayımladığı Kritik des natürlichen Rechts (“Doğal Hukukun Eleştirisi”) adlı kitabında yansıtmıştır. Feuerbach bu çalışmasında hukukun erdemden bağımsızlığını, ve salt erdemsizliğin cezalandırılamayacağı düşüncesini savunmuştur. Bu bakış açısı onun, Stübel ve Grolman’ın ceza hukukunda suçlu tiplerin belirlenmesi konusundaki öğretilerine neden şiddetle karşı çıktığının bir açıklamasıdır. Feuerbach, Revision der Grundsdtze und Grundbegriffe des positiven peinlic-henRechts (“Pozitif CezaHukukununTemelİlkelerinin ve Kavramlarının İncelenmesi”) adlı yapıtında ceza hukuku kavramını dar anlamda ele alarak, yasada yapılması gereken yenilikler konusundaki tutumunu ortaya koymuştur. Ona göre, cezalar ancak yasalar ihlal edildiğinde verilmelidir. Cezaların yasalarla belirlenmesinin iki hedefi vardır: Toplumu suç işlemekten caydırmak ve devletin cezalandırma yetkisinin sınırlarını daraltmak. Böylece Kant’m cezalar için yaptığı sınıflandırma, Feuerbach’ın yürürlükteki hukukun ihlali halinde cezalandırma görüşünde yansımalarını bulmuştur. Feuerbach’ın bu ilkeleri, hazırladığı Strafgezetzbuch für das Königreich Bay em (“Bavyera Krallığı Ceza Yasası”) adlı yapıtında açıkça yer alır. Bu ceza yasası suçların titizlikle tanımlanıp sınıflandırılmış olması nedeniyle diğer birçok Avrupa devletine model olmuştur. Yasaların suç saymadığı bir fiil cezalandırılamaz ve verilen ceza yasada belirtilen kadar olmalıdır; “kanunsuz suç ve ceza olmaz” (nullum erimen, nulla poenasine lege) kuramına dayanılarak hazırlanan bu yasa, yargıcın, suçlunun öznel durumunu göz önüne alarak cezayı indirip artırma konusundaki takdir serbestisini tümüyle kısıtlıyordu.

Feuerbach 1806’da Bavyera’da işkencenin kaldırılmasını sağlamış, ancak teamüli (uygulanagelen) hukukun bütünüyle değiştirilmesi konusunda yaptığı diğer çalışmalar başarılı sonuç vermemiştir.

Feuerbach kriminoloji konusunda da önemli çalışmalar yapmış, Kaspar Hauser, Beispiel eines Verbrechens am Seelenleben des Menschen (“Kaspar Hauser, İnsanın Ruhsal Yaşamı Üstünde İşlenen Bir Suç Örneği”) adlı kitabı büyük ilgi toplamıştır. Suç sayılan fiillerin sıralanmasında psikolojik farklılıkların önem taşıdığı düşüncesini savunmuştur. Feuerbach, çağdaş, bilimsel ve yasalaşmış bir ceza hukukunun yaratıcılarındandır.