Edebi Şahsiyetler

Paul Dessau Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DESSAU, Paul (1894-1979) Almanbesteci ve orkestra şefi. Brecht’ in oyunlarına yazdığı müziklerle tanınır.

Hamburg’da doğdu, DAC’de(Doğu Almanya’da Berlin yakınlarında Königs Wusterhausen şehrinde) öldü. Köln, Mainz ve Berlin’de orkestra yöneticiliği yaptı. 1933’te önce Paris’e, sonra ABD’ye gitti, daha sonra Doğu Berlin’ de yerleşti.

Daha çok tiyatro müziği türünde ürünler veren Dessau, Bertolt Brecht’in Mutter Courage und ibre Kinder (Cesaret Ana ve Çocukları), Der Gute Mensch von Sezuan (Sezuan’ın İyi insanı) ve Herr Puntila und sein Knecht Mattı (Bay Puntila ile Uşağı Matti) ;adlı oyunlarının müziklerini yapmış, Brecht’in oyunlarının havasını müziğe yansıtmadaki ustalığıyla ilgi toplamıştır. 1930’larda Avrupa’da ve ABD’de yaygınlaşmaya başlayan Toplumcu Gerçekçilik’ten etkilenmekle birlikte, geniş bir dinleyici kitlesine seslenen bir müzik yaratma isteği Dessau’yu müziği basitleştirmeye götürmemiş, ürünleri melodi zenginlikleri ve yetkin anlatımlarıyla dikkati çekmiştir. Brecht’in birçok oyununun müziğini yapan besteci Hans Eisler gibi Dessau da, Shönberg ve öğrencilerinin geliştirdikleri on iki ton tekniği anlayışının karşısında yer almıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Tiyatro Müziği: Mutter Courage und ihre Kinder, 1941, (Cesaret Ana ve Çocukları); Der Gute Mensch von Sezuan, 1943, (Sezuan’ın İyi insanı); Die Ausname und die Regel, 1947, (“Kuralla Kuraldışı”); Herr Puntila und sein Knecht Matti, 1948, (Bay Puntila ile Uşağı Matti); Das Verhör des Lukullus, 1951, (“Lukullus’ un Duruşması”); Der Kaukasische Kreidikreis, 1955, (Kafkas Tebeşir Dairesi); Die heilige Johanna der Schlach-thöfe, 1962, (“Mezbahaların Kutsal Johanna’sı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler