Tarihi Şahsiyetler

Patrick Maynard Stuart Blackett Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BLACKETT, Patrick Maynard Stuart (1897-1974)

İngiliz fizikçi. Sis odası fotoğraflarından yararlanarak kozmik ışınlar konusunda yaptığı araştırmalarla tanınmış, yöneylem araştırmasının geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır.

17    Kasım 1897’de Londra’da doğdu. 20. yy’ın en önemli bilim adamlarından biri olan Blackett, önce bir deniz subayı olarak yetiştirildi. 13 yaşındayken Dartmouth ; Askeri Lisesi’ni bitirerek Osborne Deniz Harbokulu’na girdi, ancak 1914’te I. Dünya Savaşı’nın çıkması üzerine öğrenimi yarım kaldı. Falkland Adaları ve Jütland deniz savaşlarına katıldı. Savaştan sonra, öğrenimi yarım kalan diğer subaylarla birlikte Cambridge Üniversitesi’ne gönderildi. 1919’da askerlikten ayrılarak fizik öğrenimi yapmayı seçti. 1921’de lisans derecesini aldıktan sonra aynı yıl Lord Rutherford’un yanma girerek Cavendish Labo-ratuvarı’nda bilimsel yaşamına başladı.

Rutherford’un Blackett’e verdiği ilk problem sis odası tekniği ile azot çekirdiğinin hızlı alfa parçacıklarıyla parçalanmasını incelemekti. 1924 yılına değin yaklaşık yarım milyon fotoğraf çekerek bunlardan sekizinde başkalaşım (transmütasyon) olayını görüntülemeyi başardı. 1924-1925 yıllarında Göttingen Üniversitesi’nde Franck’la çalıştı, daha sonra Cam-bridge’e döndü. 1932 yılında İtalyan fizikçi G.S.Occhialini ile birlikte Wilson sis odası ve rastlaşık sayım tekniklerini birleştiren otomatik bir aygıt geliştirerek kozmik ışınların kendi resimlerini çekmelerini sağladılar.

Blackett 1933 yılında Royal Society üyeliğine seçildi. Aynı yıl fizik profesörü olarak Londra Üniversitesi’ne, 1937’de de Manchester Üniversitesi’nde W.L.Bragg’dan boşalan Langworthy profesörlüğüne atandı ve burada kısa zamanda önemli bir kozmik ışınlar araştırma merkezi kurdu.

1935 yılından başlayarak ülkesinin hava saldırılarına karşı savunma problemi ile yakından ilgilendi; bu amaçla radarın geliştirilmesine katkısı oldu. Churchill’in iktidara gelmesi üzerine Blackett’in bilimsel danışman olarak etkisi bir ara azaldıysa da, II. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine giderek daha önemli projelerin yönetimine getirildi. 1940 başlarında Uçaksavar Savunma Komutanlığının bilimsel danışmanlığını yaptığı gibi, 1941’de Kıyı Savunma Komutanlığında kurulan Yöneylem Araştırma Gru-bu’na katılarak Alman denizaltılarma karşı yürütülen savaşı, ağır bombardıman uçaklarının, konvoyların savunulması gibi konuları inceledi.

İlgili Makaleler