Felsefe Yazıları

Patafizik Nedir, Patafizik Felsefe, Tanımı Hakkında Bilgi

Patafizik genelle değil özelle ilgilenir.

İstisnalar Bilimi olarak da isimlendirilir. Metafizik ötesindeki alemi çalışma alanı olarak seçen psödofelsefedir. Modern bilimin kuram ve yöntemlerinin hicvidir ve çoğunlukla anlamsız ve deneysel bir dil kullanır. Terim ve kavram olarak Alfred Jarry tarafından üretilmiştir.

‘Patofizik ya da patafizik, Fransız tasvir Alfred Jarry’nin (1873-1907) icat ettiği, basit bir tanımla saptamaya karşı muazzam direnen bir edebi eserdir. Bir tanımlamaya yönelik bir teşebbüs “patofizik, metafizik ötesinde bir dünyada varolan hayali fenomeni inceleyen bir felsefe veya bilim dalı” dır; hayali çözümlerin bilimidir.

Patofizik, Jarry’nin, konvansiyonel konseptleri ve gerçekliğin yorumlarını içeren bilmeceleri ve oyuncakları olduğu Kurmaca Kitabı Explophers and Opinions of Dr Faustroll’da, sahte bilimsel bir şekilde, sahte bilimsel bir şekilde, sahte bilimsel bir tarzda Jarry tarafından ifade edilen bir kavramdır. Bir tanımdaki bir başka girişimde ise, “putfiziği,” şiir veya bilim ya da sevginin artan vizyonu ile görülen şeylerin sanal ya da hayali doğası ele geçirilebilir ve gerçek olarak yaşanabilir “bir düşünce olarak yorumluyor. Jarry, ‘putafizmi “sanallık ile tanımlanan nesnelerin özelliklerini simgesel olarak niteliklerine bağlayan hayali çözümlerin bilimi” nden dolayı çizgiler ve örnekler sayısı. Bir “patofizik” uygulayıcısı, bir patofizyen ya da bir patofizikçidir.

Tanımlar

‘Patofizik’ konusunda yüzlerce farklı tanım vardır. Bazı örnekler aşağıda gösterilmektedir.

Patofizik, metafizik üzerinde son derece etkili olan, metnin fizik ötesine geçtiği için metafiziğin ötesine uzanan, sınırlarının içinde veya dışında kalan bilimdir. … ‘Patofizik, her şeyden önce, yalnızca bilimin genelinkinin olduğuna dair ortak görüşe rağmen, bilimin bilimi olacaktır. ‘Patofizik, istisnaları düzenleyen kanunları inceleyecek ve evreni buna ek olarak açıklayacaktır.

‘Patofizik sabırlıdır; ‘Patofizik iyi huyludur; ‘Patofizik hiçbir şeyden esprili değildir, hiç dikkatsiz değildir, asla şişirilmemiştir, ne özlemleri vardır ne kendi özeşamı aramıyor, hatta hiddetliydi ve kötülük düşünmüyor; Sahtekârlıktan alçak gönülsüzdür: bilimsel gerçeklerle donatılmış; her şeyi destekler, her şeye inanır, her şeye inanır ve her şeyi destekler.

Patofizik görünür tanımlamalardan birine kolayca geçer. Dolayısıyla kendisini bir gaz, sıvı veya katı bir görünüm altında sunabilir.

Patafiziği “özel bilim”, bu nedenle, düzenli bir olayın (beklenen olay) genel tekrarını düzenleyen kuralları, bir dağınık kazanın özel durumunu düzenleyen oyunları incelemek kadar (istisna dışında) incelemektedir. Jarry, Nietzsche’nin felsefe adına ciddiye aldığı çalışmaları edebiyat adına mizahi bir şekilde gerçekleştirir. Gerçekte her iki düşünür gerçekte gerçeğin zulmünün yalan için verdiğimiz saygıyı artırdığı ve akıl yürütme zulümünün çıldırtıcı saygıyı artırdığı her yerde, “gay bilim” ünü hayal etmeye çalışır.