Edebi Şahsiyetler

Parmigianino Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PARMIGIANINO (1503-1540)

İtalyan, ressam. Maniyerist üslubu benimseyen ilk ressamlardandır.

11 Ocak 1503’te Parma’da doğdu, 24 Ağustos 1540’ta Cremona’da, Casalmaggiore’de öldü. Asıl adı Girolame Francesco Maria Mazzola ya da Mazzuoli’ dir. Pek tanınmayan bir ressam ailesinden gelir. İlk yapıtlarını doğduğu kentte verdi, 1524’te Roma’ya giderek 1527’ye değin kaldı. Ardından Bologna’ya yerleşti. 1531’de ise Parma’ya döndü. Burada Santa Maria della Steccata Kilisesi’nin tavan tonozları için yapacağı freskleri zamanında yetiştirmemesi nedeniyle tutuklandı. Son zamanlarda evine kapandı ve melankoli içinde öldü.

Parmigianino, Maniyerizm’in bir temsilcisidir. Bununla birlikte, bir Yüksek Rönesans ustası olan Corregio’nun tekniğinden çok şey öğrenmiştir. Yapıtlarında, Corregio benzeri bir derinlik ve hareket vardır. Ayrıca, Raffaello’nun üslubunu andıran bir soyluluk, anıtsallık ve yumuşaklık gözlenir. Kimi figürlerinde ise Michelangelo’ya öykünmüştür. Gene de, maniyerist tarzda bir gerilim, çizgisel bir ritm ve denge duygusu, bütün bu etkilerin üzerinde yer alır. Uzun boylu, uzun elli, güzel figürler, Parmigianino’ nun resimlerindeki başka bir özelliktir. Dinsel konulu çalışmalarında kalabalık sahneler yerine, insanların
mistik ve ağır havasını çarpıcı kılan, az kişiye dayalı kompozisyonları yeğlemiştir. Parmigianino, asitle yakma yöntemiyle, kendi resimlerinin gravürlerini çıkaran ilk ressamlardandır. Freskleri ve yağlıboya tabloları, İtalyanlar’ca olduğu kadar, Fransız ve Alman ressamlarınca da örnek alınmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Azize Catherina’mn Gizemli Evliliği, ykş. 1521, Bardi Papazevi, Parma; Dışbükey Aynada Kendi Portresi, ykş. 1527, Sanat Tarihi Müzesi, Viyana; Vaftizci Yahya ile Aziz Hieronymus, Madonna ve Çocuk ha ile Birlikte, ykş. 1527, Ulusal Galeri, Londra; Uzun Boyunlu Madonna, 1534-1540, Uffizi Galerisi, Floransa; Kürklü Kadın (Antea), 1535-1537, Capodimonte Müzesi, Napoli, San Giovanni Evangelista Kilisesi şapel freskleri, ykş. 1520, Parma; Santa Maria della Steccata Kilisesi freskleri, ykş. 1531-1539, Parma.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler