Edebi Şahsiyetler

Palma Vecchio Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PALMA VECCHIO, Jacopo Negretti (1480-1528)

İtalyan, ressam. Yüksek Rönesans üslubundaki resimleriyle tanınmıştır.

Bergamo dolaylarında Serinalta’da doğdu, 30 Temmuz 1528’de Venedik’te öldü. Yaşamı üstüne kesin bilgi yoktur. Ressam Jacopo Negretti Palma Giovanne’nin (1544-1628) akrabasıdır. Bazı kaynaklarda Giovanni Bellini’nin öğrencisi olduğu ileri sürülür. Venedik’te çalıştığı bilinmektedir. Onun olduğu sanılan tabloların büyük bir bölümü imzasız ve tarihsizdir. Altmış iki tablosuysa ölümünden sonra öğrencileri tarafından tamamlanmıştır.

Yapıtlarında Bellini gibi, sert kenar çizgilerini (kontur) eritip yumuşatarak manzara ile biçimleri kaynaştırmaya özen göstermiş, Giorgione gibi ışık ve gölgeyi ön plana alarak çizgisel perspektif kullanmak -sızm renk ve atmosfer etkisiyle sağladığı hava perspektifine yönelmiştir. Çıplak insan figürünü manzarayla bütünleştirdiği lirik kır resimleri yapmıştır. Oturur biçimde çizdiği sağlıklı, kanlı canlı, sarışın bir kadın tipi yaratmıştır. Resimlerindeki figürler giysileriyle olduğu kadar, yüzlerindeki tanımlanamayan
duygunun da etkisiyle din ve mitoloji kahramanlarını çağrıştırır. Tek ve büyük bir biçimin ön plana alınması, sarı ve parlak tonlar kullanılması Palma Vecchio’nun bütün yapıtlarında görülen ve 16. yy resmini önemli ölçüde etkileyen özelliklerdir.

•    YAPITLAR (başlıca): Adem ile Havva, ykş. 1512, Braunschweig Müzesi, Almanya; Bir Kadın Portresi, 1520, Poldi Pezzoli Müzesi, Milano; Üç Kızkardeş, 1525, Resim Galerisi, Dresden; Kralların Bağlılık Sunuşu-, 1525-1526, Brera Müzesi, Milano.

•    KAYNAKLAR: G.Gombosi, Palma Vecchio, 1937; A. Spahn, Palma Vecchio, 1932.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler