Kimdir

Özkan Aslan kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Özkan Aslan kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1949) Türk balet. Yurt dışında pek çok bale topluluğunda baş dansçı olarak ça­lıştı. Ankara’da doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu. Bale öğrenimini 1961-1971 yılları arasında Londra’da Enrico Cecchetti Bale Okulu’nda sürdürdü ve Yüksek Bale Diploması aldı. 1971-1973 arasında Almanya’da Bavyera Devlet Ope- rası’nda, 1973-1977 arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde, 1977-1980 arasında Londra Festival Bale- si’ndc, 198C-1981 ’dc de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde baş dansçı olarak çalıştı.

Aslan, iki kez Bolşov Balesi tarafından SSCB’ye davet edildi ve Giselle’de baş rolde dans etti. Romeo ve Juliet’te Benvolio rolünde konuk sanatçı olarak Rudolf Nureyev’e eşlik etti. Yine Nureyev ile Fransa, Avustralya ve ABD turnelerine çıktı. İtalya, Belçika, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’da konuk sanat­çı olarak birçok balede dans etti.

Yetkin tekniği ve dinamik sahne yeteneği ile ilgi toplayan Aslan’ın klasik bale türünde zengin bir repertuarı vardır. Don Quixote, Fındıkkıran, Kuğu Gölü, Giselle ve Romeo ve Juliet’de aldığı baş roller bunlar arasındadır.

YAPITLAR (başlıca):

Oynadığı baleler:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 9. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler