Kimdir

Özdemir Altan kimdir? Hayatı ve eserleri

Özdemir Altan kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1931) Türk ressam. Resimlerinde, endüstri toplumunun araç-gereçlerini konu almıştır. Konya’da doğdu. Ortaöğrenimini bitirdikten sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Zeki Faik İzer Atölyesi’nde resim öğrenimi gördü. 1956’da mezun olduktan sonra bir süre serbest ressam ve matbaacı olarak çalıştı. 1962’de asistan olarak çalışma­ya başladığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1983’de öğretim üyeliği yapmaktaydı. Çağdaş Ressam­lar Cemiyeti’nin kurucularındandır.

Özdemir Altan 1965 yılından başlayarak, İstanbul’da birçok kişisel sergi açtı. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı karma sergilere katıldı. 1965’te Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği “Yılın en başarılı ressamı ödülü”nü, 1969’da TRT Ödülü’nü, 1971’de Devlet Resim ve Heykel Sergisi 2. Ödülü’nü, 1973’te DYO Resim Yarışması Başarı Ödülü’nü kazandı. Yapıtları İstanbul ve Anka­ra Resim Heykel müzeleri ve özel koleksiyonlardadır.

Özdemir Altan 1960’larda “Ağaç Kökleri”, “Kuşlar”, “Si­nek Kral ve Kraliçeleri” gibi temaları diziler halinde işledi. Bu yapıtlarında serbest, coşkun bir teknik, dinamik ve sürekli fırça darbeleri göze çarpar.

Sanatta ulusallık anlayışına karşı çıkan, evrensel değerlerle resme yöneldiğini söyleyen Altan, değişik resim çalışmalarım bir araya getirdiği kolaj çalışmaları yapmıştır. Bu çalışma önceden hazırlanmış imgeler­den yararlanarak yapılıyor, parçalar arasındaki seçim ve kimi değişikliklerin ötesinde yeni bir yaratıyı gerektirmiyordu.

Özdemir Altan’ın resimlerindeki dünya, fotoğraf ayrıntı­larına benzeyen el yapımı ayrıntılarla kurulmuştur; ancak yöntemi 1960’lar sonrası gelişen ve net bir fotoğraftaki ayrıntıları aynı kesinlikte, resmin tümüne düzenli bir biçimde dağıtan Hiperrealistler’in yön­temlerinden farklıdır. Öte yandan, resimlerinde tüke­tim toplumunun araç-gereçlerini yansıtmasındaki ve konu seçimindeki tutum pop-art türündeki çalışmala­ra yaklaşırsa da, biçimlerine zaman zaman anlatımcı, zaman zaman sembolik ve giderek dramatik anlamlar yüklemesi, pop-art sanatçılarının belgeci, yansıtmacı, olabildiğince serinkanlı tutumundan ayrı düşer. Parçalanmış otomobil görüntülerini yansıtan pop-art türündeki denemeleri çağın mekanikleşen özelliğine eleştirel bir yaklaşımdan çok edilgen bir karşı çıkıştır.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 5. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler