Edebi Şahsiyetler

Özdemir Altan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALTAN, Özdemir (1931)

Türk ressam. Resimlerinde, endüstri toplumunun araç-gereçlerini konu almıştır.

Konya’da doğdu. Ortaöğrenimini bitirdikten sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Zeki Faik İzer Atölyesi’nde resim öğrenimi gördü. 1956’da mezun olduktan sonra bir süre serbest ressam ve matbaacı olarak çalıştı. 1962’de asistan olarak çalışmaya başladığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1983’de öğretim üyeliği yapmaktaydı.Çağdaş Ressamlar Cemıyeti’nin kurucularındandır.

1965 yılından başlayarak, İstanbul’da birçok kişisel sergi açtı. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı karma sergilere katıldı. 1965’te Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği “Yılın en başarılı ressamı ödülü”nü, 1969’da TRT Ödülü’nü, 1971’de Devlet Resim ve Heykel Sergisi 2. Ödülü’nü, 1973’te DYO Resim Yarışması Başarı Ödülü’nü kazandı. Yapıtları İstanbul ve Ankara Resim Heykel müzeleri ve özel koleksiyonlardadır.

Altan 1960’larda “Ağaç Kökleri”, “Kuşlar”, “Sinek Kral ve Kraliçeleri” gibi temaları diziler halinde işledi. Bu yapıtlarında serbest, coşkun bir teknik, dinamik ve sürekli fırça darbeleri göze çarpar.

Sanatta ulusallık anlayışına karşı çıkan, evrensel değerlerle resme yöneldiğini söyleyen Altan, değişik resim çalışmalarını bir araya getirdiği kolaj çalışmaları yapmıştır. Bu çalışma önceden hazırlanmış imgelerden yararlanarak yapılıyor, parçalar arasındaki seçim ve kimi değişikliklerin ötesinde yeni bir yaratıyı gerektirmiyordu.

Altan’m resimlerindeki dünya, fotoğraf ayrıntılarına benzeyen el yapımı ayrıntılarla kurulmuştur; ancak yöntemi 1960’lar sonrası gelişen ve net bir fotoğraftaki ayrıntıları aynı kesinlikte, resmin tümüne düzenli bir biçimde dağıtan Hiperrealistler’in yöntemlerinden farklıdır. Öte yandan, resimlerinde tüketim toplumunun araç-gereçlerini yansıtmasındaki ve konu seçimindeki tutum pop-art türündeki çalışmalara yaklaşırsa da, biçimlerine zaman zaman anlatımcı, zaman zaman sembolik ve giderek dramatik anlamlar yüklemesi, pop-art sanatçılarının belgeci, yansıtmacı, olabildiğince serinkanlı tutumundan ayrı düşer. Parçalanmış otomobil görüntülerini yansıtan pop-art türündeki denemeleri çağın mekanikleşen özelliğine eleştirel bir yaklaşımdan çok edilgen bir karşı çıkıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Çalışkan Robot, (Özel koleksiyon), 1972; Gerçek, (yağlıboya, İzmir Resim ve Heykel  Müzesi), 1973; Ögorron, (akrilik, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), 1974; Serüven, (yağlıboya, İzmir Resim ve Heykel Müzesi), 1975; Bilinmeyen Kahramana Anıt, (yağlıboya), 1975.

•    KAYNAKLAR: N.Berk, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Tanıtmalığı, 1972; N.Berk, H.Gezer, 50 Yılın Türk Resim ve Heykeli, 1973; Çağdaş İstanbul Resmi Sergi Kataloğu, 1977; IDGSA Öğretim Üyeleri ve Yardımcıları Resim Sergisi Kataloğu, 1977.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi