Tarihi Şahsiyetler

Otto Wagner Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WAGNER, Otto (1841-1918)

Avusturyalı mimar. Ülkesinde çağdaş mimarlığın öncülüğünü yapmıştır.

13 Temmuz 1841 ’de Viyana dolaylarındaki Penzig’de doğdu,11 Nisan 1918’de Viyana’da öldü.1857’
de Viyana Teknik Üniversitesi’nde mimarlık öğrenimine başladı. 1860’ta Berlin Güzel Sanatlar Akademi-si’ndeki bazı dersleri izledi. 1861-1863 arasında Viyana Mimarlık Okulu’nda öğrenim gördü. İlk olarak 1863’te Viyana’mn Steinhof semtinde büyük bir park içinde hazırladığı ve çağdaşlarının katı akademizmine karşı bir başkaldırı sayılabilecek Sinir Hastalıkları Tedavi Merkezi projesiyle ilgi çekti. Bunu izleyen yıllarda gerçekleştirdiği konutlarla kısa zamanda ün kazandı. Bir yandan da Viollet-le-Duc’ün kitaplarını okudu ve Rönesans mimarlığını inceledi. 1893’teki bir yarışmada Viyana için hazırladığı kent planıyla birincilik kazandı. 1894’te Viyana Akademisi’nde profesörlüğe atandı. J.Hoffmann ve J.Olbrich gibi mimarların öğretmeni oldu. 19.yy’ın tarihsel üslupları kullanan mimarlığının sona ermesinde büyük rol oynayan dersleri, 1895’te Die Moderne Architektur (“Çağdaş Mimarlık”) adıyla yayımlandıktan sonra çeşitli dillere çevrildi.

İlk yapıları 19.yy tarihsel üslupçuluğu anlayışıyla gerçekleştirilmiş yeni klasik (neo-klasik) yapılardır. Ancak sonradan bütün tarihsel üslup özelliklerinden arındırılmış, daha akılcı ve işlevci bir anlayışa yönelmiştir. 1904-1906 arasında bu yeni anlayışa göre tasarladığı Posta Çekleri Merkezi, ortasındaki büyük salonu örten ve çelik bir strüktürün taşıdığı tonoz biçimindeki cam örtüsü, yalın ve ilk bakışta kavrana-bilen dış görünümüyle hem kendisinin, hem de Viyana’nın en önemli yapılarından biri olmuştur.

Wagner mimarlığın özünün çağdaş ve toplumsal gereksinimlerde yattığını ve bu gereksinimlerin onlara uygun çağdaş biçimlerle karşılanması gerektiğini savunmuş, bu düşünceleriyle A.Loos başta olmak üzere birçok mimarı etkilemiş, mimarlıkta yalınlığın önem kazanmasında öncülerden biri olmuştur. Büyük bir bölümünü öğrencilerinin oluşturduğu, Yeni Sanat’ın (Art Nouveau) Viyana kolu sayılabilecek Sezession grubu doğrultusunda da çalışmıştır. Viyana metrosu için yaptığı istasyonlar bu akımın en güzel ve önemli örnekleri arasındadır.

• YAPITLAR (başlıca): Yapı: Sinir Hastalıkları Tedavi Merkezi, 1863, Steinhof/’Viyana; Çinili Ev, 1898, Viyana; Posta Çekleri Merkezi, 1904-1906, Viyana; St.Leopold Kilisesi, 1905-1907, Steinhof/Viyana; Metro istasyonları, Viyana. Kitap: Die moderne Architektur, 1895, (“Çağdaş Mimarlık”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler