Tarihi Şahsiyetler

Otto Puchstein Kimdir, Hayatı, Kazıları, Hakkında Bilgi

PUCHSTEIN, Otto (1856-1911)

Alman, arkeolog. Anadolu’da Boğazköy, Nemrut Dağı ve Zincirli’deki ilk araştırmalara katılmış, Lübnan’da Baal-bek kazılarını yönetmiştir.

6 Temmuz 1856’da Pomeranya bölgesinde Labes’ te doğdu, 8 Mart 1911’de Berlin’de öldü. Arkeoloji öğrenimini tamamladıktan sonra 1882’de Prusya Kraliyet Bilimler Akademisi adına Boğazköy ve Nemrut Dağı’ndaki anıtları araştırmakla görevlendirildi. Ekim 1882’de Berlin Müzesi’ne sunduğu raporunun yayımlanmasından sonra Osman Hamdi Bey de Nemrut Dağı’nda bir araştırma gezisi gerçekleştirdi. Puchstein’ in bu yolculuk konusundaki ayrıntılı yapıtı, Kari Humann’la birlikte hazırladığı Reisen in Kleinasien und Nordsyrien (“Anadolu ve Kuzey Suriye’de Geziler”) 1890’da yayımlandı.

1883’te Berlin Müzesi Müdürü olan Puchstein, K.Humann’m Bergama’dan getirdiği Bergama Sunağı’ mn müzede yeniden kurulmasını sağladı. 1884’te Humann ve Felix Luschan ile Anadolu’daki Zincirli (Sam’al) yerleşmesinde araştırmalar yaptı. 1892-1893 yıllarında Robert Koldewey ile Güney İtalya ve Sicilya’daki Yunan tapınaklarında araştırmalar gerçekleştirdi. Selinus kentinde kazı yaptı.

1900-1905 arasında Lübnan’da Baalbek kazılarının yöneticiliğini üstlendi. Jüpiter Tapmağı ve Baküs Tapmağı kazılarını sürdürdü. 1905’te Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü genel sekreteri oldu. 1907’de

H.Winckler’in yanında başkan yardımcısı olarak Boğazköy kazılarına katıldı. Buradaki Kral Kapısı mn yanında saray olarak tanımladığı anıtsal bir yapıda kazılar yaptı. Daha sonra K.Bittel tarafından gerçekleştirilen çalışmalar buranın altmıştan fazla odayı kapsayan bir tapınak olduğunu ortaya koydu.

• YAPITLAR (başlıca): Das ionische Capitell, 1887, (“lon Başlıkları”); Pseudohethitische Kunst, 1890, (“Sahte Hitit Sanatı”); Reisen in Kleinasien und Nordsyrien (K.Humann ile), 1890, (“Anadolu ve Kuzey Suriye’de Geziler”); Die griechischen Tempel in Unteritalien und Sizilien (R.Kold-ewey ile), 2 cilt 1899, (“Güney İtalya ve Sicilya’da Yunan Tapınakları”); Fiihrer durch die Ruinen von Ba’albek, 1905, (“Baalbek Harabeleri Rehberi”): Boghaskoi, Die Baumerke, (ö.s.), 1912, (“Boğazköy, Yapılar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler