Filozof Biyografileri

Othmar Spann Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SPANN, Othmar (1878-1950)

Avusturyalı filozof ve sosyolog. Platon ve Aristoteles felsefelerinden esinlenen gizemci bir öğreti geliştirmeye çalışmıştır.

10 Ağustos 1878’de Viyana’da doğdu, 8 Temmuz 1950’de öldü. Orta ve yükseköğrenimini doğduğu kentte gördükten sonra Viyana Üniversitesi’nde felsefe ve metafizik okutmakla görevlendirildi. 1919’da profesörlüğe yükseltildi ve 1930’a değin Viyana, sonra Brünn üniversitelerinde felsefe okuttu.

Spann’ın felsefe anlayışının temelini, Platon ve Aristoteles öğretilerinin yeni bir yorum ve uzlaştırıl-masına dayanan gizemci görüş oluşturur. O, bu görüşle, Platon-Aristoteles evrenselciliğini Alman İdealizm’i ile bağdaştırmayı amaçlar. Ona göre temelinde bütünlük bulunan bir kategoriler öğretisi gereklidir. Bu da Hegel’in kuramından esinlenen idealist metafiziktir. Çünkü görünen gerçeklik insanı kesin sonuca ulaştıramaz, onun arkasında bilinmesi, araştırılması gereken bir varlık alanı daha vardır. Felsefenin görevi bu alanı aydınlığa kavuşturmaktır. Spann, sosyolojinin verilerinden de yararlanarak, Deneycilik, Maddecilik, Bireycilik ve Toplumculuk gibi akımlara karşı kendi düşüncelerini ileri sürer, sosyoloji, iktisat ve felsefenin birlikte çalışması gereğini savunur. Onun ilgilendiği iktisat, devletin temelini kuran, ona yaşama gücü kazandıran halkın üreticiliğine dayanır.

• YAPITLAR (başlıca): Wirtschaft und Gesellschaft, 1907, (“Ekonomi ve Toplum”); Die Haupttheorien derVolks-wirtschaftslehre, 1911, (“Halk Ekonomisinin Temel Kuramları”); Gesellschaftslehre, 1914, (“Toplum Öğretisi); Der wahre Staat, 1921, (“Gerçek Devlet”); Kategorienleh-re, 1924, (“Kategoriler Öğretisi”); Gesellschaftsphiloso -phie, 1932, (“Toplum Felsefesi”); Erkenne dich Selbst, (ö.s.), 1953, (“Kendini Bil”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler