Edebi Şahsiyetler

Othmar Pferschy Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

OTHMAR (1897 – 7 Nisan 1984, Münih)

AvusturyalI fotoğrafçı. Uzun süre Türkiye’de yaşamış, Türk fotoğraf sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.

Othmar Pferschy Avusturya’da doğdu. Avusturya-Macaristan ordusunda asker olarak I.Dünya Savaşı’na katıldı, İtalya cephesinde savaştı. 1926’da İstanbul’a geldi. O yıllarda İstanbul’un ünlü fotoğrafçılarından olana Jean Weinberg’in Photo Français adlı fotoğrafhanesinde çalışmaya başladı. Bu işini altı yıl sürdürdükten sonra Weinberg’le birlikte 1932’de İskenderiye’ye gitti, birkaç ay sonra geri döndü. 1935’te Ankara’da matbuat umum müdürü Vedat Nedim Tör tarafından bu kuruma propaganda fotoğrafçılığı uzmanı olarak atandı. Beş yıl bu görevde çalıştı, bölüm bölüm bütün Türkiye’yi dolaştı ve yaklaşık on altı bin büyük boy fotoğraf çekti. Çevresindeki genç fotoğrafçıları yetiştirdi, sergiler açtı, Türkiye’deki gelişmeleri dış dünyaya tanıtmak amacıyla hazırlanan La Turquie Kemaliste dergisine fotoğraflarıyla katkıda bulundu. Atatürk’ün birçok yerde yayımlanan ünlü fotoğraflarını, İsmet İnönü’ nün ve başka devlet adamlarının fotoğraflarını çekti.

II.Dünya Savaşı başlayınca 1940’ta Almanya’ya gitti, askere alındı, Norveç cehpesinde savaşa katıldı. Savaştan sonra, 1945’te Türkiye’ye geldi. Yeni kurulan Avusturya Devleti’nin vatandaşlığına geçti. 1969’a değin Türkiye’de kaldı ve fotoğraf çalışmalarını sürdürdü.

Othmar 1930’larda başlatılan Türkiye’nin görsel yönden tanınması ve tanıtılması çabasına önemli katkılarda bulunmuştur. Özelliklemanzarafotoğrafçılığının ve belgeci üslubun ustasıdır. O dönemde yetişen birçok fotoğrafçıya örnek ve öncü olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Albüm: Fotoğrafla Türkiye-La Turquie en image- Turkey in Pictures- Die Türkei in Bild, (t.y.); İstanbul, (t.y.).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi