Nedir ?

Osteoartrit Nedir, Nedenleri, Hakkında Bilgi

Osteoartrit (dejeneratif artrit, OA veya dejeneratif eklem hastalığı olarak da anılan) düşük seviyeli enflamasyon neticesi eklemlerde ağrıya yol açan, eklemlerde bir tür tampon gibi işlev gören kıkırdağın anormal bir ölçüde yıpranması veya yok olması veya bu eklemleri kayganlaştıran sinoviyal sıvının azalması sonucu oluşan, klinik bir sendromdur. Kemik yüzeyleri kıkırdak tarafından gittikçe daha da az korunurken hasta ağırlık kaldıran eylemlerde bulundukça ki buna yürüme ve ayakta durma dahildir, ağrı hisseder. Ağrı yüzünden hareketin azalması bölgesel kasların zayıflamasına (atrofiye) ve ligamentlerin daha gevşekleşmesine sebep olabilir. OA, artritin en yaygın türüdür ve bugün ABD’deki kronik engelliliğin başlıca sebebidir.

Osteoartrit ismi Yunanca osteo yani “kemiksel, kemikle ilgili, kemikten”, arthro yani “eklem” ve itis yani “enflamasyon” (iltihap) sözcüklerinden türemiştir. Bununla birlikte, gerçekte, birçok osteoartrit hastasında ya çok az enflamasyon vardır veya hiç yoktur. Yaygın bir yanlış anlama, genç bireylerde osteoartrite rastlanmamasından dolayı, osteoartritin salt yıpranma ve aşınma sebepli olduğudur. Ancak, her ne kadar yaş osteoartrit insidansıyla korelasyon gösterse de, bu korelasyon sadece osteoartritin gelişimi zaman alan bir süreç olduğunu kanıtlar. Genellikle, osteoartritin altında yatan belirli bir neden vardır ki bu duruma ikincil osteoartrit veya sekonder osteoartrit denilir. Eğer osteoartrite yol açan herhangi bir temel sebep saptanamıyorsa, duruma birincil osteoartrit veya primer osteoartrit denir. Ayrıca, dejeneratif artrit sıklıkla osteoartrit için eş anlamlı bir şekilde kullanılsa da, osteoartrit hem dejeneratif hem de rejeneratif değişiklikler içermektedir.

Osteoartrit sadece ABD’de yaklaşık olarak 21 milyon kişiyi etkilemektedir. Tahminlere göre toplumun %80’i 65 yaşına vardığında radyografik osteoartrit bulgusu gösterebilmektedir. Bununla beraber bu kişilerin sadece %60’ı osteoartrit belirtileri gösterirler. ABD’de osteoartrit sebebiyle hastaneye yatanların sayısı 1993’te yaklaşık 322.000’ken, 2006’da 735.000’i bulmuştur.

Bu maddede yazılanlar hekim uyarısı ya da önerisi değildir.