Kimdir

Osman Bölükbaşı kimdir? Hayatı

Osman Bölükbaşı kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1913) Türk siyaset adamı. Millet Partisi ve Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi genel başkanlığı yapmıştır. Hacıbektaş’ta doğdu. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde yaptı. 1937’de Fransa’da Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nü bitirdi. Yurda döndükten sonra bir süre Kandilli Rasat­hanesinde çalıştı. 1940’ta Haydarpaşa Lisesi’ne mate­matik öğretmeni oldu. 1946’da siyasete atılarak De­mokrat Parti’ye girdi ve parti genel müfettişliğine getirildi.

1947’de Demokrat Parti’den ayrılan Bölükbaşı, ertesi yıl Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti’nin izledikleri siyaseti onaylamayan Fevzi Çak­mak, Hikmet Bayur, Enis Akaygen, Sadık Aldoğan gibi kişilerle birlikte Millet Partisi’ni kurdu. 1950 seçimlerinde Millet Partisi’nin çıkardığı tek milletve­kili Kırşehir’den adaylığını koyan Osman Bölükbaşı oldu.

1953’te Millet Partisi, laikliğe aykırı davrandığı gerekçesiyle kapatılınca Cumhuriyetçi Millet Partisi’ nin kurulmasına önayak oldu ve bu partinin genel başkanlığına getirildi. Bölükbaşı, 1954’te Cumhuri­yetçi Millet Partisi’nin Kırşehir adayı olarak seçimleri kazandı. Bu dönemde partinin izlediği politikadan çok Bölükbaşının kişiliği ön plana geçmeye başladı.

1958’de Demokrat Parti iktidarına karşı güç birliği oluşturmak amacıyla Türkiye Köylü Partisi ile…

(Site Yönetimi: Alıntı yaptığımız kaynakta bilgi burada kalmış. Sayfa 1059)

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 19. cilt, Anadolu yayıncılık, 1984