WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Osman Bölükbaşı Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Tarihi Şahsiyetler

Osman Bölükbaşı Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

BÖLÜKBAŞI, Osman (1913 – 6 Şubat 2002, Ankara)

Türk siyaset adamı. Millet Partisi ve Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi genel başkanlığı yapmıştır.

Hacıbektaş’ta doğdu. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde yaptı. 1937’de Fransa’da Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nü bitirdi.

Yurda döndükten sonra bir süre Kandilli Rasathanesinde çalıştı. 1940’ta Haydarpaşa Lisesi’ne matematik öğretmeni oldu. 1946’da siyasete atılarak Demokrat Parti’ye girdi ve parti genel müfettişliğine getirildi.

1947’de Demokrat Parti’den ayrılan Bölükbaşı, ertesi yıl Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti’nin izledikleri siyaseti onaylamayan Fevzi Çakmak, Hikmet Bayur, Enis Akaygen, Sadık Aldoğan gibi kişilerle birlikte Millet Partisi’ni kurdu. 1950 seçimlerinde Millet Partisi’nin çıkardığı tek milletvekili Kırşehir’den adaylığını koyan Osman Bölükbaşı oldu.

1953’te Millet Partisi, laikliğe aykırı davrandığı gerekçesiyle kapatılınca Cumhuriyetçi Millet Partisi’ nin kurulmasına önayak oldu ve bu partinin genel başkanlığına getirildi. Bölükbaşı, 1954’te Cumhuriyetçi Millet Partisi’nin Kırşehir adayı olarak seçimleri kazandı. Bu dönemde partinin izlediği politikadan çok Bölükbaşinın kişiliği ön plana geçmeye başladı.

1958’de Demokrat Parti iktidarına karşı güç birliği oluşturmak amacıyla Türkiye Köylü Partisi ile birleşen Cumhuriyetçi Millet Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi adım aldı. Parti başkanlığına Osman Bölükbaşı getirildi. 1960’ta Kurucu Meclis üyesi oldu. 1961 seçimleri sonrası hiçbir parti çoğunluk sağlayamayınca İsmet İnönü başkanlığında oluşturulacak bir koalisyona katılıp katılmama konusunda parti içinde çıkan anlaşmazlık sonucu Aralık 1961’de parti genel başkanlığından çekildi. Haziran 1962’de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin İsmet İnönü’nün kuracağı ikinci koalisyon hükümetine katılma kararı alması üzerine bir grup milletvekili ile birlikte partiden ayrıldı.

Aynı yıl Millet Partisi’ni yeniden kurarak genel başkan oldu. 1965 seçimlerinde 31 milletvekilliği kazanan Millet Partisi, daha sonra giderek gücünü yitirdi ve 1969’da meclise ancak 6 milletvekili ile katılabildi. Bölükbaşı 1972’de genel başkanlıktan ayrılarak yerini eski genel kurmay başkanı Cemal Tural’a bıraktı. Eylül 1973’te 1961’den beri Ankara milletvekili olarak bulunduğu meclisten istifa ederek aktif politikadan çekildi.

Emekli Büyükelçi ve eski MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı’nın babası da olan Bölükbaşı 6 Şubat 2002’de Ankara’da öldü ve Cebeci Asri Mezarlığı’nda defnedildi.