Tarihi Şahsiyetler

Oskar Minkowski Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

MINKOWSKI, Oskar (1858-1931)

Alman fizyoloji ve patoloji uzmanı. Pankreastan salgılanan bir maddenin şeker hastalığını önlediğini açıklayarak, insülin hormonunun bulunmasına öncülük etmiştir.

13 Ocak 1858’de Litvanya’daki Kovno’da (Litvanya, Kaunas) doğdu, 18 Temmuz 1931’de Almanya’daki Wiesbaden’de öldü. 1872’de ailesiyle birlikte Rusya’dan Almanya’ya göç etti. Almanya’nın çeşitli üniversitelerinde sürdürdüğü tıp öğrenimini tamamladıktan sonra, 1882’den 1905’e değin Strassburg (bugün Fransa’da Strasbourg) Üniversitesi’nde, özellikle şeker hastalığı konusunda araştırmalar yaptı. 1905’te Greifswald Üniversitesi’nde tıp profesörlüğüne atandı; 1909’da Breslau (bugün Polonya’da Wroclaw) Üniversitesi’ne geçerek, 1926’da emekliye ayrılıncaya değin bu görevini sürdürdü.

Strassburg Üniversitesinde bulunduğu yıllarda şeker hastalığının nedenlerini araştırmaya başlayan Minkowski, şeker komasına giren hastaların kanındaki çözünmüş karbondioksit miktarında bir düşüş olduğunu belirlemiş ve çözüm olarak uygun bir alkali tedavisini önermişti. Araştırmalarını Alman fizyolog Joseph von Mering (1849-1908) ile birlikte sürdürerek, 1889’da, pankreası alınmış köpeklerde şeker hastalığının belirtilerine benzer düzensizlikler gözlemleyince, tüm ilgisini pankreas ile şeker hastalığı arasındaki ilişkiye yöneltti. Bulgularını bilim dünyasına duyurarak, pankreasın, şeker hastalığını önleyen (antidiyabetik) bir madde salgıladığını ve şeker hastalığının bu salgının eksikliğinden ileri geldiğini açıklamasından bir süre sonra yeni gelişmeler birbirini izledi. 1901’de, ABD’li patoloji uzmanı Eugene Lindsay Opie (1873-1971), bu salgının kaynağının büyük bir olasılıkla pankreastaki Langerhans adacıkları olduğunu öne sürdü; 1921’de de Banting ve Best’in, Minkowski’nin sözünü ettiği bu maddenin pankreastaki Langerhans adacıklarından salgılanan “insülin” hormonu olduğunu açıklayarak salgıdan ayırmalarıyla, şeker hastalığının yenilmesinde önemli bir adım atıldı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler