Nedir ?

Ortopedi Nedir, Ne Demektir, Ne İş Yapar, Neye Bakar, Hakkında Bilgi

Ortopedi orthos ve paedia sözcüklerinin birleşiminden oluşmuş düzgün (orthos) çocuk (paedia) anlamına gelr. Temel olarak kas iskelet sistemini ve onun sorunlarını inceleyen, gövdenin devinim dizgesinin morfolojisini ve işlevini değiştiren doğumsal, sonradan edinilmiş veya travma neticesi oluşan lezyonları incelemeye, önlemeye ve tedavi etmeye yönelik tıp uzmanlık dalıdır.

Dalları

Çocuk ortopedisi

Çocuk ortopedisi daha çok çocukların doğumsal deformiteleri, gelişimsel kalça displasisi (doğumsal kalça çıkığı), cücelik, çarpık ayak (pes ekinovarus) , boy uzatma gibi cerrahi işlemler yapar.

Artroplasti

Artroplasti eklem hastalıklarıyla ilgilenir. genelde yaşla veya bir travma neticesi artritk değişikliğe uğramış eklemleri prostatik (yapay, çelik titanyum alaşımlardan yapılmış) parçalar ile değiştirerek ekleme ağrısız bir hareket açıklığı kazandırır.

El cerrahisi

El, el bileği, ön kol ve dirsek travmaları ve onun hastalılarıyla ilgilenir

Omurga cerrahisi

Omurga travması, urları, enfeksiyonları ve skolyoz, kifoz gibi yapısal şekil bozukluklarını onarır.

Artroskopik cerrahi

Eklemleri açmadan küçük deliklerden kamera ile girerek tedavisini sağlar daha çok eklem faresi çıkarılması, ön-arka çapraz bağ cerrahisi, menisküs lezyonlarını tedavi eder

Ayak-ayak bileği cerrahis

Ayak-ayak bileği cerrahisi adından anlaşıldığı gibi ayak ve ayak bileği sorunlarıyla ilgilenir

Onkolojik Ortopedi

Kas iskelet sisteminin kendisinden kaynaklanan veya diğer organlardan yayılan tüm iyi ve kötü huylu urlarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir.

İlgili Makaleler