Nedir ?

Ortodonti Nedir, Ortodonti Tedavisi Özellikleri Nedir

Ortodonti anabilim dalı, dişlerin diş kemikleri (alveolar kretler) üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin tanı ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Her ne kadar düzgün diş anlamına gelse de, kelime anlamını aşan Ortodonti bölümü, günümüzde sadece dişleri değil, alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi etmektedir. Ortodonti dalı, alt ve üst çenenin kafa kaidesine ve birbilerine göre konumunu ve dişlerin ilişkilerini üç boyutlu olarak inceler.

Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesidir. Bu uzmanlık alanı kapanış bozukluklukları (malocclusion) olan hastalara çözümler sunar. Ortodontik tedavi genelde braket gibi düzeltici aletler kullanımını kapsar.

Bu düzeltici aletlerin kullanımı aşağıdaki gibidir:

  • Dişleri düzeltmek
  • Kapanış bozukluklarını gidermek
  • Boşlukların giderilmesi
  • Diş ve dudakları düzgün hizalamak

Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.
Kapanış Bozuklukları

Çoğu insanın dişlerinde sıkışma, çapraşıklık veya düzensiz aralıklar gibi bozukluklar olabilir. Bazı bozuklukla estetik olarak sorun çıkarabildiği gibi, konuşma ve çiğnemede de sorun çıkarabilirler. Bozukluklukların hepsi genetik değildir.

Diğer Muhtemel Sebepler:

Travma – Eğer diş hasar alır, düşer ve daha sonra yerine takılırsa, çevresindeki kemiğe kaynayabilir. Bu duruma “ankiloz” veya kökün kemiğe anormal kaynaması denir. Eğer bu büyümekte olan bir çocuğa olursa dişler düzgün hizalanamayacağından ileride ısırma bozukluğu yaratabilir.
Parmak emme ve meme kullanımı – Bu huylar üst dişlerin alt dişlerin önüne geçmesi gibi kapanış bozuklukları yaratabilir.

Bebek dişlerinin erken düşmesi – eğer süt dişleri erken düşerse, kalıcı dişlerin yerini belirleyerek dengeleyecek birşey olmadığından bunlar ağız içine doğru kayabilirler. Bazı durumlarda kalıcı dişler sıkışabilir ve sadece bir bölümleri çıkar. Bazen ise kalıcı diş, yanındaki düşen süt dişinin yerine hareket ederek diğer çıkacak dişlerin çıkmasını engelleyebilir.

İlgili Makaleler