Edebi Şahsiyetler

Orhan Duru Kimdir, Kısaca Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Hakkında Bilgi

Orhan DURU, hikayeci (İstanbul 1933 – İstanbul 25 Ocak 2009).

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirdi (1956); iki yıl veteriner olarak çalıştıktan sonra aynı fakülteye asistan oldu (1958-1960). Ulus, Cumhuriyet ve Milliyet, Güneş ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Son olarak Interstar TV’de haber müdürlüğü yaptı. Bu görevden sonra, yazarlık yapmaya devam etti. Yazar ve çevirmen Sezer Duru’nun eşidir. Duru, 25 Ocak 2009 tarihinde, İstanbul’da vefat etti.

Bir ara çeşitli sanat dergilerinde şiirleri yayımlandıysa da sonradan hikâyeciliğe yöneldi ve Yeni Ufuklar, Mavi, Seçilmiş Hikâyeler, Pazar Postası gibi dergilerde hikâyeleri, Yeni Ufuklar’da zaman zaman eleştirileri çıktı. Hikâyelerinde gerçekdışı öğelere başvurarak alaycı bir anlatım dili ve üslûbu kullanan Orhan Duru, Bırakılmış biri (1959) ve Denge uzmanı (1962) adlı iki hikâye kitabı yayımladı,-Ağır işçiler adlı hikâyesiyle TRT 1970 Sanat Ödülleri Yarışması’nda başarı ödülü aldı.

Orhan Duru ayrıca İngilizce science-fiction sözünü Türkçeye bilim-kurgu olarak tercüme eden, kullanan ve bu sözcüğü Türkçeye kazandıran kişidir. Bu kullanım daha sonra Türk Dil Kurumu tarafından resmîleştirilmiştir.