Tarihi Şahsiyetler

Orhan Apaydın Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

APAYDIN, Orhan (1926 – 1 Mart 1986, İstanbul)

Türk hukukçu, yazar. Basın ve ceza davalarındaki savunmalarıyla tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu. 1948’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1949’da İstanbul Baro-su’nda avukatlığa başladı. Avukatlık mesleğinin yanı sıra gazetecilik ve yazarlık da yaptı. 1945-1950 arasında Yeniden Doğuş adlı bir fikir ve edebiyat dergisi yayımladı. 1950’den sonra Milliyet ve Dünya gazetelerinde yazılar yazdı. 27 Mayıs Hareketi’nden sonra devrilen Demokrat Parti iktidarı mensuplarının yargılanmaları için kurulan özel Yassıada Mahkemeleri’nde Adnan Menderes’in avukatlığını yaptı. 1961’de politikaya atıldı. 1961 seçimlerinde Adalet Partisi’nden Aydın milletvekili seçildi. 1962’de Adalet Partisi’nden ayrıldı; 1965’e değin millekvekilliğini sürdürdü. Parlamento çalışmalarında işçi haklarım savunarak Sendikalar Kanunu ile Grev-Lokavt Kanu-nu’nun hazırlanmasında etkili oldu. 1965’te milletvekilliği sona erdikten sonra Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) hukuk danışmanlığı görevinde bulundu. İş hukuku üzerine yaptığı bilimsel çalışmalar bir kitapta toplandı. 1970 başlarından sonra Cumhuriyet gazetesinde yazarlık yaptı. 1975’te Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeliğine, 1976’da İstanbul Barosu başkanlığına seçildi. Uç kez üst üste aynı göreve getirildi. 12 Eylül öncesi terör olaylarının kaynaklarını ve odaklarını inceleyen yazılar yazdı. Bu konuda Kim Öldürüyor, Niçin Öldürüyor? adlı bir kitabı yayımlandı.

12 Eylül’den sonra tutuklanan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı
Abdullah Baştürk ve arkadaşlarının savunmasını üstlenen avukatlar arasında yer aldı. 1982’de Barış Derneği kurucuları arasında yer aldığı gerekçesiyle tutuklandı. Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeliği yaptığı için de aleyhinde ayrıca dava açıldı.

1982 yılında savunma görevindeki etkinliklerinden ötürü kendisine Uluslararası Hukukçular Birliği’ nin Pierre Cot ödülü verildi. Aynı yıl, Paris Vincenne Üniversitesi’nden honoris causa hukuk doktoru ünvanı aldı.

Apaydın, 1 Mart 1986’da bir kalp krizi sonucu vefat etti,  Zincirlikuyu Mezarlığı’nda medfundur.

•    YAPITLAR: Türk-İş’in Politik Yönü, 1969; Kim Öldürüyor, Niçin Öldürüyor?, 1978.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi