Nedir ?

Organik Hidrosol Nedir, Ne Demektir, Hakkında Bilgi

Hidrosoller, hidrolat olarakta anılırlar, çiçek veya bitki özsuları, distile özsuları veya bitki suları olup damıtma işleminin su içeren bir yan ürünüdür.

Organik hidrosoller organik tarım uygulanarak yetiştirilen ve toplanan bitkilerden, yani organik sertifikalı bitkilerden elde edilen distile özsulardır.

Organik sertifikalı bir tarım arazisi akredite olan sertifikasyon kuruluşları tarafından periyodik olarak kontrol edilmekte ve tüm aşamaların organik standartlara uygun olduğu organik sertifikayla belgelenmektedir.

Hidrosollerin birçok tıbbi yararı vardır, çünkü damıtma işlemine tabi tutulan bitkinin suda eriyen bileşen, vitamin ve minerallerini ihtiva etmektedir. Hidrosoller işlemden geçen bitkinin az miktarda aromatik yağını da içerebilir.

Suzanne Catty tarafından “Hydrosols – The Next Aromatherapy” kitabında belirtildiği üzere: Hidrosoller bitki ve çiçeklerin buhar damıtma veya suya yatırma yöntemiyle çıkarılan yoğuşmuş sularıdır. Genellikle damıtma aromatik yağları elde etmek için uygulanmaktaysa da sadece hidrosol elde etmek için de yapılabilmektedir.

Catty kitabında ayrıca tıbbi amaçlar için kullanılacak olan hidrosolün organik veya sertifikalı organik bitkilerden elde edilmesi, yani zırai ilaçlardan, hormonlardan, genetik modifiyeli tohumlardan ve suni gübrelerden arındırılmış tarım yoluyla yetiştirilmiş bitkiler kullanılması gerektiğini belirtmektedir. En ideali organik sertifikalı bitkilerin düşük atmosferik basınç altında uzun süreli damıtma yöntemiyle hidrosollerinin elde edilmesi ve tüm terapötik etkinin korunmasıdır.