Edebi Şahsiyetler

Ömer Uluç Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ULUÇ, Ömer (1931-28 Ocak 2010)

Türk, ressam. Hareketli fırça izleri taşıyan çıplak figürleriyle tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu. 1950’de Nuri İyem’den resim dersi aldı. 1953-1957 arasında ABD’de mühendislik öğrenimi gördü. 1975’ten 1977’ye değin Batı Afrika’ da çalışmalarını sürdürdü. 1978-1980 arasında Atatürk Kültür Merkezi’nin sanat danışmanlığını yaptı. 1983’te Paris’e yerleşti.

Yurt içinde ve dışında birçok karma sergiye katıldı, kişisel sergiler açtı. 1970’te TRT’nin resim yarışmasında Birincilik Ödülü’nü kazandı.

Uluç’un resim yapmaya başladığı dönemde Türkiye’de soyut resim yaygınlaşmaya başlamıştı. Bu yıllarda Avrupa ve Amerika’daki gelişmeleri de izleyen Uluç, ressam Nicholas de Stâel’den (1914-1955) etkilenerek soyut çalışmış, ancak 1960’larda bu eğilimden uzaklaşarak yeni arayışlara yönelmiştir. İslam ve Osmanlı sanatındaki parlak renklerle, düz yüzeylerle ilgilenmesi bu döneme rastlar. Minyatür, hat, halı ve çini sanatlarındaki motifleri soyutlayarak tuvale yansıtması özgün üslubunun başlangıcını oluşturur. Bu yapıtlarında hareketli ve alabildiğine renkli, yumak yumak figürler, derinliği olan bir fon üstüne yerleştirilmiştir. Kendisinin “Arma” adını verdiği ve ilk başlarda soyut olan bu biçimler giderek 1970’lerde insan figürüne dönüşmüşlerdir. 1980’lerin başlarında yapıtlarındaki tek konu çıplak kadın olmuştur. Bunlarda erotizm ağır basar. Uluç, magazin dergilerindeki cinselliği vurgulayan fotoğraflardan kaynaklanan bu figürleri, biçimlerini bozarak (deforme ederek) tuvale geçirmiştir. Kendine özgü fırça vuruşlarıyla biçimleri adeta örer gibi iç içe geçirmiştir. Fırçanın oluşturduğu izler, hat sanatının havasını yansıtır ve resmin bütününde yoğun bir hareket duygusu oluşturur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler