Tarihi Şahsiyetler

Oktay Sinanoğlu Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Oktay SİNANOĞLU (2 Ağustos 1934, Bari, İtalya) Türk kuantum kimyacısı, kuramsal kimyacı ve moleküler biyolog.).

1953’te Ankara Yenişehir Lisesini bitirdi. A.B.D.’ye giderek Berkeley’de Kaliforniya Üniversitesi Kimya Koleji’ne yardımcı öğretmen oldu (1955). Ertesi yıl James Monroe bursunu, A.I.Ch.E.’nin yıllık ödülünü, Amer.I.of. Chemists’in madalyasını, Φ-β-K (fi beta kappa), T-β-π (to beta pi), Σ XI (sigma hi iota) ödüllerini alan Sinanoğlu 1956’da Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1957’de de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden master diploması aldı. Kaliforniya Üniversitesi Lawrence Işınım Laboratuvarı’nda araştırıcılık (1958-4959), aynı üniversitenin Kimya bölümünde öğretim üyeliği yapan ve yine bu üniversitede dekan K. S. Pitzer’in yönetiminde teorik kimya doktorası veren (1959), New Haven (Connecticut) Yale Üniversitesi Kimya bölümü yardımcı profesörlüğüne getirilen (1960-1962), 1962’de Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin konuk profesörü olan Sinanoğlu, 1963 yılından beri Yale Üniversitesinde kimya profesörü ve 1964 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde danışma profesörü oldu.

Oktay Sinanoğlu’nun araştırma konulan çok çeşitli olmakla birlikte, en fazla üzerinde durduğu konu çok elektronlu sistemler ve bu sistemlerin pertürbasyon teorisidir. Bugüne kadar yazdığı 132 makale ve incelemesi dünyanın belli başlı dergilerinde yayımlanmış, kitaplarından bazıları Rusçaya çevrilmiştir. Çok elektronlu atom ve moleküllerin kuantum teorisine getirdiği yeniliklerden dolayı 1966’da TÜBİTAK bilim ödülünü alan Sinanoğlu, 1968’de Ortadoğu Teknik Üniversitesinde yeni bir Teorik Kimya bölümü kurdu ve bu bölümün fahrî başkanlığını üstüne aldı, 1973 yılında da İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’nin danışman profesörlüğüne getirildi.

Avrupa ve A.B.D.’de pek çok uluslararası konferansa katılan, uluslararası kimya simpozyumlarına sunduğu değerli tebliğleriyle bilim dünyasına büyük katkılarda bulunan Oktay Sinanoğlu için, Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi’nin 5 mart 1973 tarihli basın bülteni şöyle diyor: «Profesör Oktay Sinanoğlu, çeşitli ülkelerin uluslararası çapta tanınmış birkaç bilim adamı, yazarı, sanatçısı ve devlet adamı arasında Amerika Bilim ve Sanat Akademisine seçilmiştir. Akademi, Prof. Oktay Sinanoğlu’nun herhangi bir daldan Akademiye seçilen ilk ve tek türk olduğunu bildirir…

1973’de Almanya’nın en yüksek “Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü”nü ilk kazanan kişi oldu. 1975’de Japonya’nın “Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü”nü kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verildi. 1976’da Japonya’ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi. Kendisi Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır. Amerikan Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Türk üyesidir. Meksika hükümeti tarafından yüksek Bilim Ödülü “Elena Moshinsky” ile ödüllendirildi.

İlgili Makaleler