Kimdir

Oktay Arayıcı kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Oktay Arayıcı kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1936) Türk oyun yazarı. Geleneksel tiyatro biçimlerini çağdaş bir anlayışla bü­tünleştirmeye çalışmıştır. Rize’de doğdu. Ortaokulu Rize’de bitirdikten sonra liseye bir süre Malatya’da daha sonra Rize’de devam etti. 1956’da Rize Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Üni­versitenin Talebe Birliği’ne bağlı Gençlik Tiyatrosu’na katıldı; yöneticilik, yönetmenlik yaptı. Öğrenimi­ni tamamladıktan sonra 1962-1964 arasında yedek subaylık görevini yapan Arayıcı, 1965’te program yaza­rı olarak TRT’ye girdi. Bu kurumda çeşitli program­lar yaptı, yönetti; İzmir ve Ankara radyolarında program müdürlüğü, İstanbul Radyosu’nda eğitim müdürlüğü yaptı. 198Tde TRT’den uzaklaştırılınca devlet memurluğundan istifa etti. Seferi Ramazan Beyin Nafile Dünyası adlı oyunu ile Ankara Sanat Sevenler Ödülü’nü M. C. Anday’la birlikte kazandı. Bir Ölünün Toplumsal Anatomisi 1978 TDK ve Avni Dilligil ödüllerini, Rumuz Goncagül ise 1981 Sanat Kurumu Ödülü’nü aldı.

Arayıcı, tiyatroya öğrenciliği sırasında başladı. İlk oyunu Gençlik Tiyatrosu’nda sahneye koyduğu Dışarda Yağmur Var’dır. 1960’lı yıllarda yazdığı bir senaryo ve Kondulu Hayriye adlı oyun sansür ve yasaklamalar yüzünden seyirci önüne çıkamadı. 1969’da yazmayı tamamladığı Seferi Ramazan Beyin Nafile Dünyası 1971’de AST tarafından sahnelendi; ancak sıkıyönetimce yasaklandı. 1974’te yazdığı Bir Ölünün Toplumsal Anatomisi 1978’de Devlet Tiyat­rosu tarafından sahnelendi. Türk seyirlik oyunların­dan kaynaklanan bir biçim anlayışı ile yazılmış olan bu oyun, bir toprak sorunu çerçevesinde köyünün egemen çevreleri ile mücadeleye giren bir gencin yenilgi nedenlerini araştıran bir “seyirlik tragedyay­dı. 1981’de AST tarafından oynanan Rumuz Gonca­gül ise orta sınıf yaşantısının çeşitli çıkmazlarını bir evlilik sorunu çerçevesinde irdeleyen modern bir ortaoyunu denemesiydi.

Oktay Arayıcı, özellikle son dönem oyunlarında kimi güncel sorun ve konuları geleneksel Türk tiyatrosunun biçim ve deyiş özellikleriyle bağdaştıra­rak yeni bir bireşime ulaşmayı denemiştir.

YAPITLAR:

TV film senaryosu;

Rumuz Goncagül, 1981.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 7. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler