Nedir ?

Okçular Tekkesi Nedir Ne Demektir, Nerededir

Okçular Tekkesi

Okçuların ok talimi yaptıkları (İstanbul) Ok Meydanı’ndaki tekkenin adı. Tekke altı Mayısta, yani Hıdırellez günü açılır, burada altı ay, pazartesi ve perşembe günleri ok atma talimleri yapılırdı. Tekkenin başında yönetici olarak “okçular şeyhi”, “şeyhü’l-meydan” veya “bin yüzlü şeyh” denilen bir zat bulunurdu. Ayrıca tekkede, yeni yetişecek okçuları, teşvik eski okçuları imtihan eden “havacı”da denen hakemler bulunurdu.

Tekkede âyin icra etmekte kullanılan ve “semahane” denen geniş bir salon vardı. Buraya “meydan odası” da denirdi. Bu salonun duvarlarında türlü türlü ok ve okçuluğa ait hatıra ve alâmetler asılı dururdu. Salonun üç tarafı erkân minderleriyle döşenmişti. Bir tarafında da dolaplar vardı. Kemankeşler yay ve oklarını burada muhafaza ederlerdi. Bundan ayrı tekkede bir de kahve ocağı bulunurdu. Tekkenin bu iki bölümünden başka, yüksek devlet ricaline ait “kasr-ı hümâyûn” denilen bir dairesi daha vardı.

Tekkenin yöneticisi olan şeyhin yanında üç meydan ihtiyarı bulunurdu. Bunlardan birincisi rikab-ı hümâyûn atıcibaşıdır. İkincisi menzillere bakardı. Üçüncüsü ise mütevelli idi. Bunlar asıl vazifeleri yanında, tekkede meydana gelebilecek bütün anlaşmazlıkları çözmekle de vazifeliydiler. Bu vazifeyi yerine getirebilmek için altı korucu kendilerine yardım ederdi. Bu korucuların menzil sahibi olmaları şartı aranırdı.

Tekkenin âdâb, usul ve erkânına uymayan okçulara önce sözlü ihtar verilir, okçu eğer bu davranışlarına devam ederse şeyh kendilerine “Bizimle oturma” der ve okçuya yol verirdi. Bu okçu artık tekkeye giremezdi.

İlgili Makaleler