Edebi Şahsiyetler

Oğuz Atay Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

ATAY, Oğuz (1934-1977) Türk roman ve öykü yazarı. İlk romanıyla edebiyat dünyasında özgün bir yazar olarak tanındı.

Kastamonu’nun inebolu İlçesi’nde doğdu. 1952’de Ankara Maarif Koleji’ni, 1957’de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni bitirdi. 1960’ta Devlet Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi oldu. Aralarında Karaköy vapur iskelesinin de bulunduğu çeşitli yapıların mimari projesini hazırladı. Tutunamayanlar adlı iki ciltlik romanıyla 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması’nda Başarı Ödülü’nü kazandıktan sonra, öykü ve yazılarını Yeni Dergi ve Soyut’ta yayımladı. 13 Aralık 1977’de İstanbul’da öldü.

Tutunamayanlar adlı romanında alışılmışın dışında bir roman tekniği denedi. Rasgele seçilip, anlatıya serpiştirilmiş izlenimini veren ayrıntıları, yinelemeleri bilinçli bir kurguyla kullandı. Konu edindiği insanları ve yaşama biçimini, kendi yapısal gerçekliği içerisinde okura sunmaya çalıştı. Roman temelde toplumsal yaşamdaki başarı kavramını tartışmaktadır. Atay, ikinci romanı Tehlikeli Oyunlar’dan sonra öykülerini Korkuyu Beklerken adlı kitabında topladı. Ruhbilimsel öğeyi öne aldığı öykülerinde derinlemesine kişilik araştırmaları görülür. 1975’te yayımlanan Bir Bilim Adamının Romanı’nda ise Türkiye’de yaygın olmayan biyografik roman türünü denedi.

Atay roman ve öykülerinde Türk edebiyatındaki herhangi bir geleneğin izleyicisi olarak gözükmedi. Bireysel yanları ağır basan kişileri oluşturmakta yararlandığı ayrıntılı malzemeyi, toplumsal bir eleştiri amacıyla kullandı.

•    YAPITLAR: Roman: Tutunamayanlar, 2 Cilt, 1971-72; Tehlikeli Oyunlar, 1973; Bir Bilim Adamının Romanı, 1975. Öykü: Korkuyu Beklerken, 1975.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler