Kimdir

Oğuz Aral kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Oğuz Aral kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1936) Türk karikatürcü. Yönetmeni olduğu mizah dergisi Gırgır’da birçok karika­türcü yetiştirmiştir. Silivri’de doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden, üç yıl okuduktan sonra ayrıldı. İlk karikatürlerini, 1950’de, Hafta dergisinde çizdi. Kur­duğu Sözsüz Oyun tiyatrosuyla 1960-1964 arasında İstanbul ve Anadolu’da gösteriler yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. 1972’de Gün gazetesinin mizah sayfasını Gırgır başlığıyla düzenledi. Daha sonra Gırgır’ı haftalık dergi olarak yayımlamaya başladı (1973). Dergide karikatüre ilgi duyan gençlere yer verdi, gönderdikleri karikatürleri eleştirisiyle birlikte yayımladı, onlarla toplantılar düzenledi.

Oğuz Aral’ın karikatüre başladığı yıllarda Cemal Nadir-Ramiz dönemi kapanmış, Turhan Selçuk ön­cülüğündeki “çizgide mizah” anlayışı doğmuştu. Ün­lü karikatürcü Saul Steinberg’in karikatürde yarattığı devrim, Türkiye’de de dönemin genç sanatçılarım etkilemişti. Bu sanatçılar içinde Walt Disney çizgi estetiğine tutulanlar da vardı. Aral da bir dönem Disney’i izledi, ancak, giderek karikatürüne “yazı”yı sokmaya başladı. “Çizgide mizah”ın eğitimsiz halk tarafından anlaşılmadığını ileri sürdü ve karikatüre olan ilginin azalmasını buna bağladı.

Karikatürü okunan bir olgu olarak gören ve Turhan Selçuk, Tonguç Yaşar, Ferruh Doğan, Ali Ulvi, Tan Oral gibi “çizgide mizah”ı sürdüren sanatçıları izleyen genç karikatürcüleri eleştiren Aral, düşüncelerini Gırgır’da gerçekleştirdi. Yetiştirdiği genç karikatürcüleri dergi kadrosuna alarak profesyonelleştirdi. Gırgır, 1979-1980 yıllarında 300.000 dola­yında bir tiraja ulaştı.

Oğuz Aral, karikatür dışında çizgi-roman ve çizgi-film alanlarında da ürünler verdi. “Hayk Mammer”, “Köstebek Hüsnü”, “Utanmaz Adam”, “Vites Mahmut”, “Hafiyesi Mahmut” gibi çizgi-roman kah­ramanları yarattı. Sürekli yayımlanan çizgi-öyküsü “Avanak Avni” en çok sevilen çalışmalarındandır. Koca Yusuf, Bu Şehr-i Stambul, Direklerarası ve Ağustos Böceği ile Karınca adlı çizgi filmleri vardır.

Oğuz Aral, karikatürleri ve yarattığı tipleriyle Türk karikatürü içinde bir anlayışın ustası olarak yerini almıştır. Toplumsal sorunları mizah-eleştiri yoluyla ele alan dergisinde birçok yeni karikatürcü yetiştirmiştir.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 7. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler