Tarihi Şahsiyetler

Oda Nobunaga Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ODA NOBUNAGA (1534-1582)

Japon, asker. Japonya’nın birleştirilmesine önemli katkısı olmuştur.

Owari bölgesinde doğdu, 21 Haziran 1582’de Kyoto’da öldü. Babasının 1551’de ölümü üzerine Oda ailesinin başına geçti. 1336’dan beri Japonya’yı yöneten Aşikaga şogun sülalesi 15. yy ortasında gücünü yitirerek merkezi otoriteyi sağlayamaz olmuş, bunun üzerine üstünlük sağlamak ve topraklarını genişletmek isteyen derebeyler arasında savaşlar başlamıştı. Oda Nobunaga kısa zamanda akrabalarını çevresinde toplayarak 1560’ta tüm Owari bölgesini denetler duruma geldi. Aynı yıl komşu eyaletlerden birinin güçlü derebeyinin ordusunu yenerek önemli bir zafer kazandı.

1562’de Mikawa’nın derebeyi Tokugava İyeyasu’yla ittifak kurdu. Bir ayaklanma sonucu öldürülen şogun Aşikaga Yoşiteru’nun ağabeyi Aşikaga Yoşiaki’nin yardım isteğini kabul ederek 1568’de başkent Kyoto’ya bir sefer düzenledi ve Yoşiaki’yi şogun ilan etti. Kendisi de “şogun yardımcısı” unvanını aldı. Ancak bir süre sonra şogunun düşmanlarıyla ittifak içinde olduğunu görerek 1573’te onu devirdi ve iki buçuk yüzyıldır hüküm süren Aşikaga şogunluğuna son verdi.

Oda Nobunaga derebeylerine karşı yürüttüğü savaşların yanı sıra merkezi otoritenin çözülmesinden sonra dini ve siyasi etkilerini artırmış olan Buddhist manastırlarına karşı da bir saldırı başlattı. Buddhist Ikko mezhebiyle mücadelesi yaklaşık on yıl sürdü. Çok sayıda rahibin öldürüldüğü ve manastırların yıkıldığı bu mücadele sonunda onların etkisini iyice azalttı.

Oda Nobunaga, Kyoto’nun kuzeydoğusunda Biwa Gölü kıyısında Azuchi’de surlarla çevrili büyük bir şato yaptırttı. Ele geçirdiği toprakları ve malikâneleri kendi adamlarına dağıtarak onların bağlılıklarını güçlendirdi. Ayrıca Owari Ovası’nın merkezindeki Nagoya kentinde yeni güçlenmeye başlayan tüccarların da desteğini alarak önemli bir mali güç sağladı. Derebeylerinin yollardan, köprülerden ve loncalardan para almasını yasakladı. Bölgeler arasında gidiş gelişi ve ticareti kısıtlayan engelleri ortadan kaldırdı. Böylece ilk kez 15. yy’da ticaret amacıyla Japonya’ya gelmiş olan PortekizlL tüccarların mallarının kolayca dağıtılmasına yardımcı oldu. Portekizliler’le birlikte gelen Cizvit misyonerlerini de korudu. Kyoto’da bir kilise, Azuchi’de de bir tanrıbilim okulu kurmalarına izin verdi. Hıristiyanlık’ın yayılmasını kolaylaştıran bu uygulamanın nedenleri arasında Batı kültürüne duyduğu ilginin yanı sıraBuddhacı mezheplerin etkisini azaltma amacı da yer alıyordu.

Savaşları sırasında Portekizliler’in getirdiği ateşli silahlardan da yararlanan Nobunaga, 1582’de Japonya’daki eyaletlerin yarısını denetimi altına almıştı. Kyoto’daki Honnoji tapınağında konuk olduğu bir sırada yardımcılarından Mitsuhide’nin tapınağa saldırarak ateşe vermesi üzerine yanarak öldü. Ölümünden sonra en güvendiği yardımcısı Toyotomi Hideyoşi ve Tokugava İyeyasu onun ülkeyi birleştirme mücadelesini sürdürerek bu konuda başarı sağladılar.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler