Edebi Şahsiyetler

Nurullah Berk Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BERK, Nurullah (1906-1982)

Türk ressam ve sanat yazarı. Kübizm’ in ilkelerini Doğu sanatının dekoratif renk ve biçim anlayışıyla bağdaştırmayı amaçlamıştır.

İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Heybeliada’da, ortaöğrenimini Nişantaşı Sultanisi ve Galatasaray Lisesi’nde yaptı. 1924’te bitirdiği Sanayi-i Nefise Mektebi’nde Hikmet Onat ve Çallı İbrahim atölyelerinde öğrenim gördü. Daha sonra Paris’e gitti. Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda Ernest Laurent’ın atölyesinde çalıştı.

1928’de İstanbul’a dönünce birkaç arkadaşıyla birlikte“Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği” ni kurdu. Aynı yıl Uyanış dergisinde eleştirmen ve sanat yazarı olarak ilk denemelerini yayımladı. Yapıtları da yine bu yıl Ankara Etnografya Müzesi’ndeki sergide yer aldı.

1933 başında yeniden Paris’e gitti. Bir süre Andre Lhote ve Fernand Leger gibi ustaların yanında çalıştı. Çağın sanatına yeni bir görüş getiren Leger’nin deseni ve anıtsal biçimleri, Andre Lhote’un kübizmi, onu etkiledi. 1933 sonlarında yurda döndüğünde beş ressam ve bir heykelci arkadaşıyla birlikte “D Grubu” nu kurarak çağdaş sanatın Türkiye’de yerleşmesine çalıştı. Suut Kemal Yetkin’le UNESCO’ya bağlı “Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Türkiye Komitesi” ni kurdu. Bu komitedeki çalışmalarıyla dış ülkelerde Türk plastik sanatlarını tanıttı, konferanslar verdi. 1939’da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim üyeliğine başladı. Paris, Brüksel, Bükreş, Moskova, Leningrad’da açılan Çağdaş Türk Grafik Sanatları sergilerinde komiserlik yaptı. 1962’de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi müdürlüğüne getirildi. 1982’de İstanbul’da öldü.

İlgili Makaleler