Türk Sosyologlar

Nuri Bilgin

Şuraya atla: kullan, ara
Nuri Bilgin
Doğum15 Ekim 1948
Sandıklı, Afyon
Ölüm3 Şubat 2015 (66 yaşında)
İzmir
VatandaşlığıTürkiye Cumhuriyeti
MilliyetiTürk
Dalı Sosyal Psikoloji, Sosyoloji
ÖğrenimAnkara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi
Doktora hocasıAbraham Moles

Nuri Bilgin (d. 15 Ekim 1948, Sandıklı, Afyon – 3 Şubat 2015, İzmir), Türk sosyal psikoloji profesörü ve akademisyen.

İçindekiler

  • 1 Hayatı
  • 2 Ölümü
  • 3 Eserleri
  • 4 Kaynakça

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Ekim 1948 tarihinde Afyon Sandıklı’da dünyaya gelen Nuri Bilgin, ilk ve ortaokulun ardından Akşehir İlköğretmen Okulu’na girmiş, yüksek öğrenimini ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü Psikoloji, Pedegoji Kürsüsü ’nde tamamlamıştır. 1969-1970 ders yılında Adana Kozan’da Felsefe Grubu öğretmenliği görevinde bulunan Bilgin, 1971 yılında 1416 sayılı yasayla açılan yurt dışı lisansüstü eğitim sınavını kazanarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından doktora eğitimi için Fransa’ya gönderilmiştir. Dil öğreniminin ardından Bilgin, Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesi Sosyal Psikoloji Enstitüsü’nde Prof. Abraham Moles ile doktora çalışmasına başlamıştır. Bu sırada, ülke ve ekonomik işletmelerin ekonomik kalkınmasında psiko sosyal bir kriter geliştirmeyi konu alan doktora tezinin danışmanlığını yapan Prof. Moles’un yanında iki yıl araştırma asistanı olarak görev yapmıştır.

Doktorasını 1976 yılında tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen Bilgin, aynı yıl Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarında yer alarak bu kurumda araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 1981 yılında aynı üniversitede doçentlik unvanını alan Bilgin, 1988 yılında da profesör olmuştur. Çeşitli akademik ve idari görevlerde bulunan Prof. Dr. Bilgin, sırası ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı , Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanlığı ve Ege Üniversitesi Senatosu üyeliğinde bulunmuştur. Bilgin, iletişim psikolojisi, çevre psikolojisi, endüstriyel psikoloji gibi sosyal psikolojinin birçok alt dalında çalışmalarda bulunmuş, sosyal bilimler alanında Türkçe ve yabancı dilde yayınlanmış telif ve çeviri nitelikli birçok yayına imza atmıştır. 21 kitabı bulunan Prof. Dr. Bilgin’in akademik çalışmalarının yanı sıra, çeşitli dergi ve gazetelerde alanıyla ilgili çok sayıda yazısı yayınlanmıştır.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı ’nda görev yapmakta iken geçirdiği kalp krizi sonucu 3 Şubat 2015’te 67 yaşında vefat etmiştir. Cenazesi, 5 Şubat Perşembe günü Urla’da toprağa verilmiştir.[1] Prof. Dr. Nuri Bilgin, Şafak Atayman’la yaptığı ilk evliliğinden dünyaya gelen Yazar Elif Şafak’ın yanı sıra Francoise Bilgin’le evliliğinden dünyaya gelen ve kendisi gibi psikoloji alanında çalışmayı seçen Antoine Selim Bilgin ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Araştırma Görevlisi Kerem Bilgin’in babasıdır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesör Doktor Bilgin’in, Sosyal Psikoloji, Tarih ve Kolektif Bellek, Sosyal Değişme Sürecinde İnsan – Eşya İlişkileri, Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi, Kimlik İnşası, Ankara: Aşina Kitaplar, Sosyal Psikoloji Sözlüğü: Kavramlar Yaklaşımlar, Siyaset ve İnsan: Siyaset Psikolojisi Yazıları, Cumhuriyeti Anlamak, İçerik Analizi, Demokrasi, Kimlik ve Yurttaşlık Bağlamında Cumhuriyet, – Sosyal Psikolojide Yöntem ve Pratik Çalışmalar, Siyaset ve İnsan, Cumhuriyet, Demokrasi ve Kimlik, İnsan İlişkileri ve Kimlik, Kollektif Kimlik, Sosyal Bilimlerin Kavşağında Kimlik Sorunu, Eşya ve İnsan, Yerel Yönetimler İçin Demokratik Bir Model Arayışı , Sosyal Psikolojiye Giriş, Başlangıcından Günümüze Türk Psikoloji Bibliyografyası, Eşya Sistemleri ve İnsan-Eşya İlişkileri isimli kitapları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.hurriyet.com.tr/ege/28120006.asp


“Nuri_Bilgin&oldid=19216233” adresinden alındı.

 

 

 

İlgili Makaleler