Edebi Şahsiyetler

Nur Koçak Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Koçak 1974’ten sonra, kadın iç çamaşırları, dudak boyaları, tırnak cilaları, parfüm şişeleri gibi konuları Nesne Kadınlar /Fetiş Nesneler başlığı altında, büyük boyutlarda ve foto-gerçekçi ya da hiper-realist denilen anlayışla resimledi. Koçak’ın Batı’da yaşarken yapmaya başlayıp yurda döndükten sonra tamamladığı ve “kadının kullanım nesneleri /kadının nesne olarak kullanımı” teması üstünde durduğu bu dizi, yaşanan çevrenin ve kendi yaşamının, sanatçının yapıtlarından soyutlanamayacağı gerçeğini vurguluyordu.1979’dan başlayarak gerçekleştirdiği Aile Albümünden dizisinde ise kendi yaş günü, ablasının okula başlaması gibi çoğu özel günlerde çekilmiş fotoğraflardan yararlanarak ve duygusallığı yok ederek yaptığı resimler yer aldı.

Daha sonraki çalışmalarında tümüyle “yerli fetiş nesneler”e eğildi. Bir kadın gazetesinde yayımlanan arkadaş fotoğraflarından yaptığı resimleri Mutluluk Resimleriniz başlığı altında topladı, bunlarla toplum-sal-kültürel bir eleştiriye yöneldi.

• YAPITLAR (başlıca): Yaşamak (Vivre), 1974; Yabanıl (Farouche), 1975; Siyah ve Beyaz (Nesne Kadınlar I), 1975; Kırmızı ve Siyah (Nesne Kadınlar II), 1976; Hommage Vasarely (Nesne Kadın I), 1977; Hommage a Jasper Johns (Nesne Kadın II), 1978; Pınar ve Ben I, 1979; Pınar ve Ben II, 1979; Mutluluk Resimlen 1-36, 1981; Annem, Babam, Ablam ve Ben I, 1980-1983.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler