Edebi Şahsiyetler

Nikolay Pavloviç Akimov Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

AKİMOV, Nikolay Pavloviç (1901-1968)

SSCB’li dekor tasarımcısı ve tiyatro yönetmeni. Vakhtangov Tiyatrosu’ndaki ilginç deneysel çalışmalarıyla tanınmıştır.

Leningrad’da doğdu, aynı kentte öldü. 1922’de dekor tasarımcılığına başladı. Bu dönemde, sinematografik teknikle tiyatro yöntemlerini birleştirmeye çalışan bir anlayışla, daha çok Rus tiyatro yapıtları üzerinde çalıştı. 1932’deki ilk yönetmenlik girişimi-büyük bir tepkiyle karşılanınca, yarıda kaldı. 1934’te Leningrad’da ilk deneysel tiyatrosunu kurdu. 1935-1949 arasında ve 1955’ten sonra Leningrad Komedi Tiyatrosu’nda başyönetmenlik yaptı. Aynı yıllarda Leningrad Tiyatro Enstitüsü tasarım ve yönetmenlik bölümünde başkanlık ve öğretim üyeliği yaptı.

Akimov’un dikkati çeken ilk çalışması, 1927’de Popov’un Vakhtangov Tiyatrosu’nda sahnelediği Razlom için tasarladığı dekordu. 1930’da Antokolosky’nin aynı tiyatroda sahneye koyduğu Kabale und Lıebe için hazırladığı tasarımlarla ünü yayıldı. 1932’de yönetmenliğe başladı ve Vakhtangov Tiyatrosu’nda Hamlet’i sahneye koydu. Akimov’un Shakespeare’in trajedisine getirdiği sinik yorum, tartışmalara yol açtı. Oyunda, kralın hayaleti Hamlet tarafından kurnazca hazırlanmış bir tertip olarak yorumlanmış, Ophelia ise deli olarak değil bir içki aleminin sonunda boğulan bir sarhoş olarak çizilmiştir. Kamu-oyu tarafından büyük bir tepkiyle karşılaşan Akimov’un ilk yönetmenlik girişimi, oyunun sahnelenmesinden vazgeçilmesiyle sonuçlanmıştır. Daha sonraki yıllarda Akimov, Leningrad Komedi Tiyatrosu’nda, aralarında Shakespeare’in Twelfth Night’nın (Onikinci Gece, 1938) da bulunduğu birkaç komediyi başarıyla sahneye koydu.

Kimi çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmakla birlikte Akimov, dekor ve sahnelemelerindeki ilginç ve sinik yorumları ve cüretli deneyleriyle SSCB tiyatrosuna katkıda bulunmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler