Tarihi Şahsiyetler

Nikolaus Otto Kimdir, Hayatı, İcatları, Hakkında Bilgi

OTTO, Nikolaus August (1832-1891)

Alman, mucit ve sanayici. İlk dört zamanlı içten yanmalı gaz motorunu yapmıştır.

10 Haziran 1832’de Hessen Eyaleti’ndeki Holzhausen’de doğdu, 26 Ocak 1891’de Köln’de öldü. Belirli bir öğrenim görmeden ve henüz 16 yaşındayken bir tüccarın yanında çalışma yaşamına atıldı. 1854’te Köln’e yerleşince makine tasarımına yöneldi. 1861’de ticari açıdan başarıya ulaşan içten yanmalı bir gaz motoru geliştirdi. Uç yıl sonra sanayici Eugen Langen (1833-1895) ile ortaklık kurarak üretimini başlattığı makinesinin gelişmiş bir örneğiyle 1867 Paris Sergisi’nde altın madalya kazandı. İki yıl sonra, Köln yakınlarındaki Deutz’da yeni bir fabrika kurdu. 1876’da teknolojik alanda bir aşama yaratan dört zamanlı içten yanmalı motorun yapımını gerçekleştirdi. 1886’da Fransız mühendis Alphonse Beau de Rochas’nın (1815-1893) buluşun kendisine ait olduğunu belgelemesi üzerine patentini yitirdiyse de yaşamının son yıllarında kullanımı hızla yaygınlaşan bu motorlardan çok sayıda üreterek satmayı başardı.

Buhar gücüyle çalışan makinelerin yerini alacak içten yanmalı motorların ilk başarılı örneğinin yapımını 1860’ta Fransız mucit Etienne Lenoir gerçekleştirmişti. Ancak havagazı ve hava karışımıyla çalışan bu motor 3 bg’yi aşmayan gücüyle sanayide uygulama alanı bulamamıştı. 1862’de ise Beau de Rochas içten yanmalı motorların ideal çalışma çevrimine ilişkin kuramsal bir çalışmayla bu alandaki girişimlere bilimsel bir temel kazandırmış ve piston-silindir sistemi için sırayla yakıt emme, piston sıkıştırması, patlama ve yanmış gazın dışarı atılması (egzoz) işlemlerini önermişti.

Otto’nun 1861’de patentini aldığı makine, Lenoir’in içten yanmalı motorunun geliştirilmiş bir biçimiydi. Dikey konumdaki bir silindirle, bu silindire üstten yerleştirilmiş ağır bir pistondan oluşan bu iki zamanlı motor çok gürültülü ve düşük güçte olmasına karşın, birim güç için Lenoir’ınkine oranla çok daha az yakıt harcaması nedeniyle küçük sanayi türlerince hızla benimsendi.

Otto’nun asıl başarısı ise 1876’da geliştirdiği dört zamanlı içten yanmalı gaz motorudur. Bu motorda ilk hareket olan pistonun yükselmesi sırasında silindirin içine gaz ve hava karışımından oluşan yakıt emilir. İkinci hareket pistonun aşağı inerek yakıtı sıkıştırmasıdır. İyice sıkışan yakıt bir kıvılcımla patlatılır ve silindir içinde oluşan basınç üçüncü hareket olarak pistonu yukarı iter. Dördüncü ve çevrimi tamamlayan son hareket ise pistonun aşağıya inerek yanmış gazları silindirin dışına atmasıdır. Bu biçimde yinelenen ve her patlama için dört kez gerçekleşen piston devinimi ise krank mili aracılığıyla volanlara aktarılır. Ana ilkeleri Beau de Rochas tarafından belirlenen dört zamanlı çevrim ilk kez Otto’nun motoruyla pratik uygulanım kazanmış olması nedeniyle bugün Otto çevrimi olarak adlandırılmaktadır.

Pahalı ve çok ağır olmasına karşın, verimliliği, düzgün ve sessiz çalışma yetisi sayesinde sanayide kullanımı hızla yaygınlaşan Otto motoru, Gottlieb Daimler’in geliştirdiği benzinle çalışan içten yanmalı motorun da öncüsü olmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi