Edebi Şahsiyetler

Nikephoros Gregoras Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GREGORAS, Nikephoros (1290-1360)

Bizanslı tarihçi. 1204-1359 arası Bizans tarihini anlatan yapıtıyla tanınmıştır.

Karadeniz kıyısındaki Herakleia’da (Karadeniz Ereğlisi) doğdu. Constantinopolis’te (İstanbul) öldü. Amcası İoannes, Herakleia metropoliti idi. İstanbul’a gelen Nikephoros, kendisine hocalık ve koruyuculuk eden Theodore Metochites’in evinde yetişti.

İmparator II. Andronikos’un dikkatini çekerek saraya alındı ve imparatorun danışmanı oldu. II. Andronikos’un 132S’de III.Andronikos’ca tahttan indirilmesinden sonra bir süre etkisini yitirdi. Ancak II.Andronikos’un 1332’deki ölümü üzerine yeniden devlet görevlerine getirilmeye başlandı. Diplomatik kurullarda görev aldİ. 1333’te, Latin ve Bizans kiliselerinin birleşmesi için gönderilen Papalık elçilerine refakat etti. Nikephoros, Calabria’lı Keşiş Barlaam ile, halk önünde yaptığı bir tartışmada mistik görüşleri savununca İstanbul’daki Chora Manastırı’na (Kariye Camii) hapsedildi. 1355’te V.İoannes Palaeologos’ un yeniden tahta çıkması üzerine serbest bırakıldı.

Nikephoros Gregoras’ın başyapıtı, Hıstoria Romaike’ dir (“Roma Tarihi”). 1204-1359 arasındaki olayları kapsayan yapıt, 37 bölümden oluşmaktadır. 1320’ye kadar olan dönem yedi bölüme ayrılmıştır. Nikephoros bu bölümlerde İznik İmparatorluğu’nun kısa bir tarihini ve İstanbul’un Latinler’den geri alınmasını anlatır. Kendisinin de tanıklık ettiği, 1359’a kadarki olaylar ise geri kalan otuz bölümde daha ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Georgios Pachymeres’in yapıtının devamı niteliğindeki Historia Romaike’de dönemin iktisadi yapısı ve yönetim özellikleriyle ilgili değerli bilgiler “bulunmaktadır.

•    YAPITLAR (başlıca): Historia Romaike, (“Roma Tarihi”); The History adıyla (ö.s.), L.Schopen (der.), l.ve 2.cilt, 1829, I.Bekker (der.), 3 cilt, 1855.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler