Edebi Şahsiyetler

Nigar Hanım Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

NİGÂR HANIM (1862-1918)

Osmanlı, şair. Son dönem Osmanlı kadın şairlerindendir.

İstanbul’da doğdu, 1 Nisan 1918’de aynı kentte öldü. 1848 Macar Devrimi’nden sonra Türkiye’ye yerleşen Macar asıllı Osman Paşa’nın kızıdır. Kadıköy’deki yatılı Fransız okulunda okudu. Ayrıca özel öğretmenlerden Arapça, Farsça, Almanca ve Rumca öğrendi. Doğu ve Batı müziğiyle uğraştı. Döneminin seçkin yazar ve sanatçılarıyla tanıştı. Her hafta evinde edebiyat toplantıları düzenledi.

Nigâr binti Osman adı altında küçük yaşta şiir yazmaya başladı. İlk şiiri, kaza sonucu ölen kardeşine yazdığı mersiyedir. Abdülhak Hâmid ve Recaizade Ekrem’in etkisinde kaldı. İlk şiirleri ile anı niteliğindeki kimi yazılarını Efsûs’ta topladı. Teknik bakımından kusurlu olan bu şiirlerinde mutsuz bir evliliğin ezikliği sezilir. Fransızca’dan duygulu bir dille çevirdiği öykü ve şiirleri Nîran adlı yapıtında yayımladı. Ayrıca, Servet-i Fünûn şairlerinin etkisinde yazdığı olgunluk dönemi şiirlerini içeren Aks-i Sada, Çanakkale Savaşları için söylediği manzumelerden oluşan Elhân-ı Vatan ve öykü biçiminde yazdığı aşk mektuplarını kapsayan Safahat-ı Kalb adlı yapıtları vardır. Tiyatro denemeleri de yazmıştır. “Feryâd ki feryadıma imdad edecek yok” dizesiyle başlayan gazelini Tamburi Cemil Bey şehnaz makamında, “Mâni oluyor hâlimi takrire hicabım” dizesiyle başlayan şarkısını da Leyla Hanım hicazkâr makamında bestelemişlerdir.

•    YAPITLAR (başlıca): Efsûs, 2 cilt, 1887-1889; Nîran, 1894; Aks-i Sada, 1898; Elhân-ı Vatan, 1913; Safahat-1 Kalb, 1899; Hayatımın Hikâyesi, (ö.s.), 1959.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler