Filozof Biyografileri

Nicoles Oresme Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NİCOLAS, Oresme (1325 ?-1382)

Fransız, filozof ve matematikçi. Fransız diliyle felsefe ve bilim yapıtları veren ilk düşünür olarak ün kazanmıştır.

Yaşamı konusundaki bilgiler değişiktir, kimi kaynaklara göre 1325 ya da 1330’da Normandiya’ya bağlı Oresme ilinde, kimi kaynaklara göre de Almanya’nın Caen kentinde doğdu, 11 Temmuz 1382’de Lisieux’da öldü. Önce Bayeux piskoposluğunda öğrenim gördü. 1348’de Paris Üniversitesi’nde tanrıbilim okudu. Bir süre Navarre Koleji’nde tanrıbilim profesörü olarak görev aldı, 1377’de Lisieux’da rahip oldu.

Nicolas felsefe ve tanrıbilimden başka fizik, matematik ve doğa bilimleriyle ilgilenmiş, özellikle matematik alanında, çağma göre, önemli düşünceler ileri sürmüştür. Fizikte nesnelerin düşme yasası, yeryüzünün günlük dönüşü, koordinatların kullanılması gibi sorunlarla ilgili buluşlar ortaya atmıştır. Kimi araştırıcılara göre Kopernikus, Galileo ve Descartes’ın fizik, gökbilim, matematik alanındaki buluşlarına olanak sağlayan Nicolas’dır. Felsefe alanındaki en önemli çalışması Aristoteles’in yapıtlarını, yeni bir yorumdan geçirerek, Fransızca’ya çevirmesidir. Daha önce Arapça çevirilerin Latince’ye aktarılmasıyla sürdürülen bu çalışmalar Nicolas’nın çabalarıyla Fransız diline kazandırılmış, Fransızca ilk kez bir felsefe ve bilim dili olarak kullanılmıştır. Nicolas’nın iktisat ve para sorunlarım içeren çalışmaları da vardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Les Politiques, (ö.s.), 1489, (“Politikalar”); Le livre des etiques d’Aristote, (ö.s.), 1940, (“Aristoteles’in Ahlak Kitabı”); Le lime du del et du monde, (ö.s.), 1941, (“Gök ve Yer Üstüne Kitap”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler