Edebi Şahsiyetler

Nicholas Udall Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

UDALL, Nicholas (1505-1556)

İngiliz oyun yazarı ve çevirmen. İlk İngiliz güldürüsünü yazmıştır.

Southampton’da doğdu, Westminster’da öldü. Winchester’da okudu, 1924’te Oxford’da Corpus Christi College’ı bitirdi. 1929’da öğretmen oldu, 1533’te Londra’da ders vermeye başladı. Aynı yıl bir okul kitabı olan ilk yapıtı Floures for Latine Speky-nge’i (“Latin Dilinin Özellikleri”) yayımladı. 1533-1547 arasında Braintree’de papazlık etti. 1534’te Eton Okulu’na müdür oldu. 1541’de okulda aşırı disiplin ve dayak yöntemini benimsemesi nedeniyle görevinden uzaklaştırıldı.

1542’de Erasmus’un İncil tefsirlerini Apoptheg-mes (“Vecizeler”) adıyla İngilizce’ye çevirdi. Winc-hester piskoposuna özel öğretmenlik etti. 1555’te Westminster Okulu’na müdür oldu.

Eton’da görevliyken Plautus’un Miles Gloriosus (Palavracı Asker) oyununu örnek alarak Ralph Rois-ter Doister adlı manzum bir oyun yazmış ve öğrencilerine oynatmış, böylece Latin tiyatro modelini İngiliz kırsal kesim yaşamına uyarlamıştır. Gördüğü her kadının kendisine âşık olduğunu düşünen ve yüksekten atan bir askerin konu alındığı, fazla bir sanat değeri olmayan şiirlerle süslü bu güldürü, olayları, karakterleri ve kullandığı deyimleriyle tam bir İngiliz oyunuydu.

Udall, kraliçe I.Mary’nin piyes yazarlığını yapmış, saray şenlikleri için oyunlar yazmışsa da bunlar günümüze kalmamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Oyun: Placidas, 1534; Respublica, 1553; Ralph Roister Doister, 1553. İnceleme: Floures for Latine Spekynge, 1533, (“Latin Dilinin Özellikleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler